Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старите занаяти - ключ към съхраняване на архитектурното ни наследство

Снимка: Facebook/Мещра
Попадали ли сте в някое изоставено село, прошарено тук-таме от старите си жители, насядали по саморъчно направени пейки на припек, сред къщи, които сякаш безмълвно разказват истории? Къщи, в които всяка керемида има своя собствена история, защото е създадена - грижливо и с много труд, от някой стар майстор, чиито занаят бавно, но сигурно си отива с него. Такива села има и в Родопите, и в Странджа, и в другите чудни планини и долини на България. Такива села са привлекли вниманието и на група млади архитектите, които тръгват по стъпките на губещите се строителни занаяти по нашите земи. Двама от тях - Ирина Аргирова и Мирела Кафкова, ни гостуваха в "Радиоприемница", за да разкажат повече за сдружение "Мещра" и техните странствания из България.

Стартирахме през 2015-та с дейности в архитектурния резерват в село Долен по време на TRANSFIGURATION FESTIVAL, където бяхме поканени и въвлечени в опазването и документирането на старите къщи, разказва Ирина.

В селото те се срещат със собственици на къщи, които искат да съхранят автентичния им вид, но се оказва, че нито младите специалисти, нито те самите имат знанията да го направят. Така архитектите се сблъскват с огромната липса на приемственост на старите строителни техники, която скоро може да доведе до окончателното компрометиране на архитектурното ни наследство.

Съвсем естествено се ражда и сдружение "Мещра", а първият проект на неправителствената организация отвежда архитектите и 12 доброволци в странджанските погранични села. По време на теренните си проучвания там екипът успява да открие трима майстори - зидар от Кости, дърводелец от село Българи и много възрастен кошничар, който дори не вярва, че вече има на кой да предаде уменията си.
Проучванията на сдружението са документирани и онлайн на сайта "Добър ден, майсторе! Как я построи?", а това лято на 3 и 4 юни предстои изследователите отново да се върнат в Кости, където този път ще организират занаятчийски работилници. На тях старите майстори ще покажат майсторлъка си, а всички, които искат да станат посланици на техните умения, могат да се включат в работилниците напълно безплатно. Датите съвпадат и с нестинарските игри в село Българи, което се намира само на няколко километра от Кости.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.