Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старите занаяти - ключ към съхраняване на архитектурното ни наследство

Снимка: Facebook/Мещра
Попадали ли сте в някое изоставено село, прошарено тук-таме от старите си жители, насядали по саморъчно направени пейки на припек, сред къщи, които сякаш безмълвно разказват истории? Къщи, в които всяка керемида има своя собствена история, защото е създадена - грижливо и с много труд, от някой стар майстор, чиито занаят бавно, но сигурно си отива с него. Такива села има и в Родопите, и в Странджа, и в другите чудни планини и долини на България. Такива села са привлекли вниманието и на група млади архитектите, които тръгват по стъпките на губещите се строителни занаяти по нашите земи. Двама от тях - Ирина Аргирова и Мирела Кафкова, ни гостуваха в "Радиоприемница", за да разкажат повече за сдружение "Мещра" и техните странствания из България.

Стартирахме през 2015-та с дейности в архитектурния резерват в село Долен по време на TRANSFIGURATION FESTIVAL, където бяхме поканени и въвлечени в опазването и документирането на старите къщи, разказва Ирина.

В селото те се срещат със собственици на къщи, които искат да съхранят автентичния им вид, но се оказва, че нито младите специалисти, нито те самите имат знанията да го направят. Така архитектите се сблъскват с огромната липса на приемственост на старите строителни техники, която скоро може да доведе до окончателното компрометиране на архитектурното ни наследство.

Съвсем естествено се ражда и сдружение "Мещра", а първият проект на неправителствената организация отвежда архитектите и 12 доброволци в странджанските погранични села. По време на теренните си проучвания там екипът успява да открие трима майстори - зидар от Кости, дърводелец от село Българи и много възрастен кошничар, който дори не вярва, че вече има на кой да предаде уменията си.
Проучванията на сдружението са документирани и онлайн на сайта "Добър ден, майсторе! Как я построи?", а това лято на 3 и 4 юни предстои изследователите отново да се върнат в Кости, където този път ще организират занаятчийски работилници. На тях старите майстори ще покажат майсторлъка си, а всички, които искат да станат посланици на техните умения, могат да се включат в работилниците напълно безплатно. Датите съвпадат и с нестинарските игри в село Българи, което се намира само на няколко километра от Кости.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Узана поляна фест

"Зеленият лист" на Габрово не е шега

Неслучайно, наградата "Европейски зелен лист" отива в Габрово, първият град в Източна Европа с нея. Началото на предаването е посветено на з елените идеи в действие в града. Започваме с г-жа  Мария Радойчева, експерт в Община Габрово - организатор на "Узана поляна фест":  "За пръв път сме основен организатор. За намаляване на въглеродния..

публикувано на 25.07.21 в 09:32

От фермата до НДК

"Джазови звуци от зеленчуци и песнопения от други растения" - така тромпетистът Венци Благоев призовава посетителите да си изработят инструменти от зеленчуци и да участват с него в джаз-импровизациите му. "Изложба с музикантка, която твори с цветя и природни материали. Много мед, крафт бира, фермерска продукция" - така Ралица Касимова от "Хранкооп"..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00
Виолета Радкова и Михаил Минчев

Четене с любов

"Четене му е майката" е подкаст  за любовта към четенето. Подкаст за удоволствието от четенето и забележителния път до него - вълнуващ, трансформиращ, понякога абсолютно банален, понякога интересен и все по-често раздвоен между аналоговото и дигиталното. Говорим си за литература, поезия, писано слово и четене като лични пътешествия и обществено значими..

публикувано на 25.07.21 в 10:50