Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното издание на международния джаз фестивал е от 5 до 12 август

Джазът в Банско на 20!

3
Кенди Дълфър
Снимка: БГНЕС
Фестивалът, който преобрази, или по-скоро добави нови измерения на Банско, стигна до сериозен юбилей – цели 20 години! Как се прави специално празнично издание – това ни разказва създателят на фестивала (иначе доктор) Емил Илиев в „Моята друга музика“.

Започваме с Пати Остин, която вече мина през България, но в София и всички, които бяха на концерта й, са се „засилили“ да я чуят отново! Дамата, която самата Ела Фицджералд определя за своя наследница и която обикаля света, пеейки Ела. Продължаваме с един страхотен швейцарец, името му е Seven, за мен това е едно от събитията в Банско тази година. Забележете само как се нарича последния му албум – BackFunkLoveSoul, чуйте I Don’t Give Upи преценете сами. Кенди Дълфър пък всички я познават и обичат, и тя самата обича Банско, връща се за пореден път с куп уникални музиканти и нова (но не само) музика.

Емил Илиев ни разказва още и за биг-бендовете (цели пет), които са мерило са класа на дадено събитие или фестивал. Откриването на 20-я юбилеен джаз фестивал е, разбира се, с един от тях – Благоевградския, при това със Сентиментъл суингърс и Мишо Йосифов (който скоро също ни гостува в Радио София и който цели осем пъти вече е канен от Pink Martini да е част от състава им за европейската част от турнето на формацията).

Първата вечер на фестивала изобщо е изключителна – след дамите, които връщат суинга в сърцата ни, на сцената на площада в Банско ще излезе Влатко Стефановски (с голяма гордост разказва за него д-р Емил Илиев), после пък идва на ред немския пианист Аксел Цвингенбергер, който е постоянен елемент почти в Банско, защото представя буги-вугито (споре нашия гост това е музиката, която може да „усмихне“ живота ни и той много съжалява, че в България почти никой пианист не свири буги-вуги, „е, с изключение малко на Марио Станчев, но той пък отдавна не живее в България“). В този ред на мисли, Марио Станчев също е сред притегателните имена в програмата на фестивала тази година.

Но за да завършим програмата за откриването, не трябва да забравяме и младата, но много талантлива италианска певица Патриция Лакуирада, която също можете да чуете в това издание на „Моята друга музика“. П:родължаваме с концертите-събития и не можем да пропуснем бившия вокалист на „Инкогнто“ ( в албума им от 2006 Bees + Trees+ Flowers) Тони Момрел. И още любимци – Мънго Джери, защото когато има джаз, а Банско винаги е In the Summertime.

Специално време отделяме с Емил Илиев и на Камелия Тодорова с Живко Петров, на Петър Салчев, когото би било хубаво да чуваме по-често и извън Пловдив, на Йълдъз Ибрахимова (тя пее вечерта преди официалното откриване на фестивала и това е единственият платен концерт); и на фантастичния „бял Рей Чарлс“ Урош Перич, който често прави дуети с дъщерята на Рей (и Белградския бенд е бил оркестъра за европейските турнета на големия певец), и на Биг Бенда от Тбилиси (пак в предаването можете да ги чуете с впечатляващи интерпретации на джаз, соул и фънк стандарти)…

Времето не стига, но фестивалът наближава. Фестивалът, който добави и джаза към традициите в Банско. Добавя и десетки хиляди туристи в града, дошли специално заради музиката...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25