Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Полицаи ще се включват в издирването на деца, които не са записани в училище или са го напуснали преждевременно, информира СТАНДАРТ. Отпадналите от училище деца или незаписаните ще бъдат обявявани и за национално издирване, ако не бъдат открити на постоянния или настоящия адрес. Това е една от мерките, които кабинетът "Борисов 3" предприема в изпълнение на стратегическия си приоритет - образование за всички деца. На редовното си заседание вчера министрите приеха механизъм за взаимодействие между институциите, който да направи възможно това. Със задачата всяко дете да е в класната стая ще бъдат ангажирани голяма част от държавните структури. "Механизмът предвижда кметовете и ГРАО да идентифицират подлежащите на образование деца. След това учители и социални работници ще работят с родителите на проблемните деца", обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Виж повече

КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите, четем в СЕГА. В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия. При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Виж повече

Тревна площ ще замени паметника "1300 години България", извежда в заглавие СЕГА. Ден след като започна демонтажът на паметника "1300 години България" от Столичната община обявиха какво ще се случи с мястото под него, след като тежката конструкция изчезне. "Пространството под паметника е кухо и има стълби към него. Временно, докато бъде обявен конкурсът за възстановяване плочите на софийските войнишки полкове, то ще бъде обезопасено и затревено", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. След като мястото бъде облагородено, от общината възнамеряват там да бъде върнат един от най-важните елементи на разрушения войнишки мемориал - лъвът, който е бил в центъра му. В момента фигурата му се съхранява в Националния военноисторически музей.

Виж повече

Искания за пълни проверки на т.нар диво къмпингуващи у нас поискаха с отворено писмо от Национална асоциация „Българско Черноморие“, отбелязва МОНИТОР. От неправителствената организация изпратиха исканията си до министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов с настояване да започнат масови проверки на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

„Диво къмпингуващите си оставят боклуците по плажовете, дюните, в горски територии зад тях, защитените територии и в защитени зони , които от там попадат в морето или се разнасят от въздушни течения. Дивакуващите са най-честите замърсители с пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартии, хранителни отпадъци и човешки изпражнения. По импровизираните къмпинги цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда и противопожарната безопасност. Биваци и паркирани автомобили има върху плажовете, пясъчните дюни и горите зад тях“, пишат от НАБЧ.

Вжи повече

Търновецът Ивайло Иванов, студент по медицина в Кьолн, издаде учебник, научаваме от ТРУД. НАучното помагало „Химия за медици” е на немски език, излязло е от печат преди месец и вече се разпространява във всички медицински университети, както и по интернет в цял свят. Трудът на студента отличник е от 251 страници и съдържа 17 глави по теми, по които той е работил при подготовката на други студенти. Изданието е богато илюстровано и съдържа много примери, химически уравнения и формули.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линията на бедност става 638 лв. през 2025 г.

Линията на бедност през 2025 г. ще бъде 638 лв. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Размерът й ще се повиши със 112 лв., или с 21,3% в сравнение с 2024 г. Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.С увеличаването й ще нараснат обвързаните с нейната..

публикувано на 27.09.24 в 16:32

Кметът на Перник Станислав Владимиров сигнализира, че р. Струма е била "отровена"

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров изрази възмущението си от нехайството на институциите. "Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ...

публикувано на 27.09.24 в 15:11
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Какви събития да очакваме в Националния музей „Земята и хората“ през октомври

Четири изложби, четири музикални събития и XXXII Софийско изложение на скъпоценни камъни , минерали и фосили са предвидени в програмата на Националния музей „Земята и хората“ през октомври. Временните експозиции „Нови постъпления 2024“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“- колекция на Ванюша Иванов, и „Умни минерали за умни..

публикувано на 27.09.24 в 14:50

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56