Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Компаниите са по-отворени към иновациите от институциите, които трябва да осигурят среда за тях

Снимка: Архив БНР
По някои показатели на иновативното мислене и процесите в България наистина се отбелязва напредък, но по други нещата изглеждат другояче и може да се направи още нещо. Изводите са резултат от доклада „Иновации БГ“, а данните пред Радио София интерпретира Теодора Георгиева – експерт в Програма „Иновации и подкрепа за бизнеса" към фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Положителните тенденции се отнасят за бизнеса, за фирмите, които стават все по-активни и инвестират средства за иновации. С течение на времето те осъзнават, че ефектите от тези процеси се мултиплицират - обясни Георгиева. - От друга страна по-различно е положението на макрониво, по отношение на политиката.

Всяка иновация е свързана с риск и когато една компания е готова на този риск, добре е поне да разчита на по-комфортна среда, която обаче трябва да бъде осигурена от политиката. Дори не става дума толкова за финансово подпомагане. Едва 30% от иновациите са с публични средства. Всички останали са направени със собствени ресурси на компаниите.
Най-рискови са факторите, които подбиват доверието и сигурността в партньорите (корупция, липса на коректност).

Сред положителните тенденции трябва да се отбележи промяната в манталитета и поведението при бизнеса. И това е характерно не само за високотехнологичния сектор, но и при традиционните отрасли (агро, текстилна индустрия и др.). Тук това се отразява както на обновяване на технологиите, така и на качеството на живот.

Иновациите вече на се „чужда територия“ и за малките и средни предприятия, които не разполагат с толкова средства за инвестиции.

Това допринася на повишаване на иновационната и инвестиционната култура.

Иновационният мениджмънт вече говори за по-дългосрочно планиране при съответната компания (дори стратегии), за координиране на различни инвестиционни проекти. Важно е да се насърчава, да се насочва креативността на персонала. Мотивацията може да се изрази с по-гъвкаво работно време или някакъв вид признание за постигнатото, включително и финансови бонуси.

За появата и умножаването на новите идеи трябва да има благоприятна среда и възможност за тяхната реализация на практика. За всички това, освен политически условия, самите фирми могат и трябва да познават технологическите постижения, да „улавят и слабите сигнали“, да бъдат смели.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Теодора Георгиева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бягаш с очи за красотата

Миланово рън е състезание по планинско бягане - гледки и трудности на 800 м. н.в. Награда с томбола е полет с балон над Белоградчишките скали. Още от Александър Александров, организатор: "Организираме го с ПП "Врачански Балкан". Поддържаме маршрутите с чистене, с табелки. Имаме 55 бегачи и 15 пешеходци. Тук се събирт до 95 човека. Тунелчето,..

публикувано на 26.03.23 в 10:56

Веган-сирена и яйцемат

Открива се Фермерски фестивал - София, 11 ч. пред НДК. 10 години има фермерски пазари в София.Тази година ще има 11 фестивални дни. Фестивалът ще е пред НДК, изданията ще са двудневни. Подробности от Николай Генов и Ралица Касимова: "Разсади, вина, ядки, лютеници, джинджифилови напитки. Голяма част от производителите са биосертифицирани. Целта ни е те..

публикувано на 26.03.23 в 10:37

Успехът дарява подготвени умове

Елиза Стоилова е в основата на платформата umni.bg и чатбота AI Consierge с приложение в градовете с развит смарт туризъм: "Състезанието на Световната Туристическа Организация на ООН привлича стартъпи за превъзмогване туристическите проблеми по време на КОВИД. Островите имат по-големи проблеми от градските и имаше категория за иновация и дигитални..

публикувано на 26.03.23 в 09:53

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30