Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компаниите са по-отворени към иновациите от институциите, които трябва да осигурят среда за тях

Снимка: Архив БНР
По някои показатели на иновативното мислене и процесите в България наистина се отбелязва напредък, но по други нещата изглеждат другояче и може да се направи още нещо. Изводите са резултат от доклада „Иновации БГ“, а данните пред Радио София интерпретира Теодора Георгиева – експерт в Програма „Иновации и подкрепа за бизнеса" към фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Положителните тенденции се отнасят за бизнеса, за фирмите, които стават все по-активни и инвестират средства за иновации. С течение на времето те осъзнават, че ефектите от тези процеси се мултиплицират - обясни Георгиева. - От друга страна по-различно е положението на макрониво, по отношение на политиката.

Всяка иновация е свързана с риск и когато една компания е готова на този риск, добре е поне да разчита на по-комфортна среда, която обаче трябва да бъде осигурена от политиката. Дори не става дума толкова за финансово подпомагане. Едва 30% от иновациите са с публични средства. Всички останали са направени със собствени ресурси на компаниите.
Най-рискови са факторите, които подбиват доверието и сигурността в партньорите (корупция, липса на коректност).

Сред положителните тенденции трябва да се отбележи промяната в манталитета и поведението при бизнеса. И това е характерно не само за високотехнологичния сектор, но и при традиционните отрасли (агро, текстилна индустрия и др.). Тук това се отразява както на обновяване на технологиите, така и на качеството на живот.

Иновациите вече на се „чужда територия“ и за малките и средни предприятия, които не разполагат с толкова средства за инвестиции.

Това допринася на повишаване на иновационната и инвестиционната култура.

Иновационният мениджмънт вече говори за по-дългосрочно планиране при съответната компания (дори стратегии), за координиране на различни инвестиционни проекти. Важно е да се насърчава, да се насочва креативността на персонала. Мотивацията може да се изрази с по-гъвкаво работно време или някакъв вид признание за постигнатото, включително и финансови бонуси.

За появата и умножаването на новите идеи трябва да има благоприятна среда и възможност за тяхната реализация на практика. За всички това, освен политически условия, самите фирми могат и трябва да познават технологическите постижения, да „улавят и слабите сигнали“, да бъдат смели.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Теодора Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05