Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатите Мариански острови през погледа на една българка

В неделя в Националния природонаучен музей продължава инициативата, наречена Биоигри. Елица Стоилова е първият лектор, който ще заведе децата на гости на Марианските острови.

Биоигрите са ателиета за деца от 5-12-годишна възраст. Те се разработват, организират и провеждат от дипломирани биолози и педагози, които имат опит с работата с деца. Целта на ателиетата в една много лека, игрова форма да запознаят децата с науката, разказва Стоилова. Друга цел на проекта е децата да се научат да разбират и да уважават природата.

Елица е живяла 17 години на остров Сайпан. Как се озовава там? През 2000 г. е работила в хотел в Мароко. По това време е бумът на интернет и сърфирането в мрежата, така Елица намира обява на американски хотел, който търси аниматори с руски и английски език за о. Сайпан и както винаги става, Елица си подава на шега документите и бива избрана за позицията.

На острова има едно много популярно явление - зелен момент, който не се случва често. За 17 години Елица го е виждала около 20 пъти.

Този момент се появява, когато в момента на залез, при положение, че хоризонтът е чист, когато слънцето залязва в последните секунди се случва оптическа илюзия - слънцето става ярко зелено и озарява всичко с една зелена светкавица, много бърза, в последния момент. В баровете всеки крещи Green flash! (“Зелена светкавица!) и започва раздаване на безплатна бира, разказа тя.

Марианският архипелаг обхваща 14 острова, от които четири са обитаеми. Най-големият е о.Гуам, след него се нарежда о. Сайпан. Архипелагът е под юрисдикцията на САЩ и в момента основният поминък идва от туризма.

Сайпан не е чак толкова екзотичен (като Малдивите, например), а е по-скоро много спокоен, при това е мястото с най-постоянен климат в света - всеки ден в годината там температурата е 27 градуса, а през нощта - 25. Сезоните са два, единият - дъждовен.

Но елементите на екзотиката са си там - има и палми, и изобилие от плодове, има и любопитни животни като т. нар. кокосов рак - дълъг е около метър, яде всичко, далеч не само кокос, като е известен с това, че се качва по палмите и хвърля отгоре кокосовите орехи, за да си ги счупи - това е само една от "сайпанските" истории на Елица Стоилова.

Повече за интересната Марианска падина, чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пл.Журналист - паметникът на журналиста и писател Георги Марков

Журналисти за Лозенец

Какво по-знаково място за поредното изнесено студио на Радио София от съседния му площад Журналист? Средоточие на проблемите на Лозенец, които не са много по-различни от тези на цяла София. Какво искат жителите му, които, от една страна, правят мястото, но от друга, са принудени да понасят наложените промени, не винаги за добро. Кратка телефонна анкета на..

публикувано на 13.06.21 в 10:26
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41