Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дарън Хорнер: В България инвестициите в библиотеки са впечатляващо големи

В предаването "Шоколад" ви запознахме с един интересен човек от на-голямата дарителска организация в света - фондацията на „Бил и Мелинда Гейтс“. Само за миналата година фондацията се разделя с 1,5 милиарда долара, като голяма част от тях отиват за обществените библиотеки по целия свят. През 2009 година даряват 15 милиона долара за технологичното обновяване на над 1000  библиотеки в България, като целта е да се осигури достъп до интернет в големи и малки градове и села напълно безплатно. Днес, по последни данни, посещенията и ползването на регионалните и общинските библиотеки се е увеличило средно със 70 на сто.

Старшият програмен директор във фондацията Дарън Хорнер разказа пред Радио София:

По-голяма част от работата ми е извън САЩ, затова съм посетил много държави. Програмата „Глобални библиотеки“ на Фондация Гейтс, има за цел да помогне, публичните библиотеки да се трансформират така, че това което правят да е по-приложимо за хората и обществото. Работата ми през тези 20 години, е да задавам въпроса на правителства, библиотекари и представители на неправителствения сектор, какво точно е това публична библиотека? Допреди няколко години отговорът беше - публичната библиотека е едно скучно място, с четири стени и много прах. Но това се променя. Когато сега задам този въпрос, отговорът е - библиотеката е важна част от обществения живот, която осигурява достъп до всякаква информация. И все по-често чувам отговора - библиотеката ме направи това, което съм в момента.

Дарън ХорнерХорнер бе категоричен, че в България инвестициите в библиотеки са впечатляващо големи. Има повече библиотеки на глава от населението от повечето държави в света. Самите библиотекари са много добре обучени и прокарват всички иновации на работните си места. А по отношение на мотивацията им:

Наистина мисля, че обществото трябва да работи повече с библиотекарите. Да им казва от какво се нуждаят, какво им харесва. Без това, библиотекарите трябва да гадаят от какво се нуждаем. Общност, която е ангажирана с библиотеката, и библиотека, която е ангажирана с общността, е най-добрата комбинация.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.