Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 100 млн. лева повече в бюджета на Столичната община залагат за 2018-а

Снимка: Булфото
Близо 105 млн.лв. повече от тазгодишния бюджет, залага за следващата година Столичната община.
Общият размер, който се предлага в проекта за 2018 г. е 1,433 млрд. лв. Изграждането на третия лъч на метрото остава най-големият обект по отношение на строителството (около 300 млн. лв.) , сериозни средства се предвиждат за реконструкция и разширения на улици и булеварди. Отново приоритетни остават областите образование и екология.

Постоянният ръст през последните години на собствените приходи, в следствие  на добрата събираемост от местни данъци и такси, води именно до този проектобюджет. За следващата година се предвиждат постъпления от близо 654 млн.лв.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за догодина възлиза на почти половин милиард лева, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Планира се да започне ремонтът на ул.„Граф Игнатиев“ с реконструкция на трамвайното трасе и пл.„Славейков“, а средствата за това са над 13 млн.лв.

Подготвят се конкурсите за пл.„Св.Неделя“, за адаптиране и обновяване на пространството около НДК, където беше паметника „1300 г България“, както и конкурса за Зона 3 на централната градска част.

Над 32 млн. лв. се предвиждат за строителство, основни ремонти и енергийна ефективност на детски градини и училища.

През 2018 г., когато София ще бъде Европейска столица на спорта, общинската фондация, създадена за това, ще получи 1 млн.лв.

Над 11 млн.лв. се предлагат за зелената система в града, а за обновяването на Западния парк - 8,5 млн.лева.

Подробно бюджетът и капиталовата програма по отделните направления ще бъдат представени официално  след две седмици пред общинските съветници, след което предстои разглеждането в отделните комисии към общинския съвет.

Чуйте повече по темата в репортажа на Златина Йовкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Над 1,43 млрд. лева е бюджетът на София за 2018-а

Общият размер на бюджета на Столична община за 2018 година е 1,433 млрд. лева, което е с над 104 млн. лева повече от парите за настоящата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на проекта за бюджет на общината за догодина...

публикувано на 08.12.17 в 12:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна...

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Таралеща

Групите "Таралеща" и "Джендема" канят всички малки и пораснали деца на празничен концерт по случай деня на детето. А ние, в предаването "Добър вечер, София", отново сме в приятната компания на група "Таралеща": Марта Тодорова, Илко Градев, Дани..

публикувано на 26.05.23 в 20:15