Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наред с други 8 недоволства днес

Протест в "Красна поляна" припомня проблема с мръсния въздух

Снимка: БГНЕС
Успоредно с другите 8 протеста днес хора изразяват тревогата и недоволството си от мръсния въздух в столицата. Те се събират в 19 часа в кв. „Красна поляна“.

Ако се съберем достатъчно хора, може да затворим кръстовището „Добротич“ и „Мушанов“ и да проведем шествие в посока центъра – обяви в ефира на Радио София Емил Димитров от инициаторите на протеста. – Проблемът не се решава и това ни притеснява. В квартала има пунктове, в които дори се продава дограма по 60 лв. кубика. Но тя е с боята и при горене се отделят вредни вещества.

Настояваме да се премахнат бившите виетнамски общежития, защото оттам се тровят 6-7 квартала.

Ако у нас не се вземат мерки, ще се обърнем към европейските представители, закани се още Димитров.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

WO MAN - спектакъл, който разказва за човека вътре в нас

WO MAN така е озаглавен премиерният спектакъл на Мартина Апостолова и Марион Дърова, който можем да гледаме тази вечер в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът вече е разпродаден. За спектакъла Мартина Апостолова казва, че става дума за човека вътре в нас. Такъв, какъвто е изначално, безполов и андрогинен. Създаден и воден от..

публикувано на 26.11.20 в 10:45

Гъвкавият подход е водещ в борбата с наднорменото тегло

Социалната значимост на затлъстяването е предопределена не само от застрашителните пропорции, които то достига сред населението по света, а и от здравните рискове, които крие.  Безспорно доказана е връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност. За Европа се знае, че с наднормено тегло е всяко трето дете. Като цяло..

публикувано на 26.11.20 в 10:05

"Декември без отпадъци" - призив срещу разхищенията и ненужните вещи

Онлайн кампанията “Декември без отпадъци” обединява основните организации и групи хора, които индивидуално така или иначе целогодишно организират събития в посока нулев отпадък. До края на декември ежедневно ще се публикуват тематични съвети, статии, препоръки , които да подпомагат хората в безотпадъчно пазаруване и организиране на коледните..

публикувано на 26.11.20 в 09:31

Ваксината срещу коронавирус и страничните ефекти

Всяка ваксина срещу коронавирус може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота, информира „Нюзуик“, позовавайки се на Американската медицинска асоциация. Експертите предупреждават, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но е необходимо да се направят няколко инжекции, за да се формира..

публикувано на 26.11.20 в 08:26

Безплатни буферни станции заради мръсния въздух в София

Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни в четвъртък и петък - 26 и 27 ноември, във връзка с прогнозата за висок атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата. От..

публикувано на 26.11.20 в 08:09

„Море на вятъра" - подарък за зрителите и апел за опазване

Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда, „Море на вятъра/WIND2WIN“ има своята онлайн премиера. Той ще може да бъде гледан напълно свободно от всички фенове на екологията и сърф приключенията. Свободното онлайн разпространение на филма, включен в официалната селекция на тазгодишното..

публикувано на 25.11.20 в 19:35

Тази година няма никаква причина да се срамуваме от щедростта си

Глобалната дарителска инициатива “Щедрият вторник” тази година ще се състои на 1 декември. Инициативата дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи и да напомнят на хората, че дарителството е важна част от ежедневието ни.  Мотото на..

публикувано на 25.11.20 в 19:13