Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малък коментар:

Ти спри!

Снимка: Мария Илиева

Вие вечер, когато се приберете от работа и си сипете чаша червено вино, за какво вдигате първата наздравица? На мен все по-често ми се случва да си казвам Жива съм, здрава съм, цяла съм! Но то това не е някаква своеобразна параноя, хипохондрия или модерна индийска мантра. Не. Това е следствие от сериала, в който играя всеки ден. Излъчва се рано сутрин и привечер и се нарича: „Пресечи цял пешеходната пътека“. 

Ето – днес, в 18.30 ч., когато автомобилите се движат толкова бавно, че бул. „Драган Цанков“ прилича на паркинг, та днес серията беше изключително интересна. Много напрегната. 

Колите се движат бавно. Мелодията е „Man With A Harmonica“. Жанрът е уестърн. Пешеходната пътека се е ширнала пред мен като дъното на Червено море, когато се разделило пред тоягата на Мойсей. И аз, като подгонена от фараонска колесница, бързо и устремно се спускам напред. Ама греда. Фараонът се оказа пред мен – с мощен черен джип, за който моретата и планините трудност не представляват, а пък аз тояга, за жалост, нямах. Честно казано, не знам от къде се взе. Когато тръгвах, се огледах и всички коли бяха спрели и изчакваха пешеходците. В следващия момент вече се гледахме очи в очи с фараона с черния джип и затъмнени стъкла. Той – отвътре и отвисоко, аз отвън – почти опряла колене в регистрационния му номер. И тогава последва фараонско чудо – господинът махна великодушно с ръка и ми даде разрешение да премина. Със здрави колянни капачки и нездрава психика понечих да осъществя действие две, но тогава дама в малка бяла кола реши да допринесе още малко съспенс към моя скромен сериал и профуча победоносно усмихната край мен. На следващата кола, някак по ирония на съдбата, имаше надпис „...за нашите деца“ и тя чинно спря.

Аз се прибрах. Жива, здрава и цяла. Напълних чашата си, вдигнах наздравица. И се опитах да не мисля за майките, сестрите и бащите, които не вдигат наздравици, а само мълчаливо отсипват малко вино някъде встрани.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46