Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малък коментар:

Ти спри!

Снимка: Мария Илиева

Вие вечер, когато се приберете от работа и си сипете чаша червено вино, за какво вдигате първата наздравица? На мен все по-често ми се случва да си казвам Жива съм, здрава съм, цяла съм! Но то това не е някаква своеобразна параноя, хипохондрия или модерна индийска мантра. Не. Това е следствие от сериала, в който играя всеки ден. Излъчва се рано сутрин и привечер и се нарича: „Пресечи цял пешеходната пътека“. 

Ето – днес, в 18.30 ч., когато автомобилите се движат толкова бавно, че бул. „Драган Цанков“ прилича на паркинг, та днес серията беше изключително интересна. Много напрегната. 

Колите се движат бавно. Мелодията е „Man With A Harmonica“. Жанрът е уестърн. Пешеходната пътека се е ширнала пред мен като дъното на Червено море, когато се разделило пред тоягата на Мойсей. И аз, като подгонена от фараонска колесница, бързо и устремно се спускам напред. Ама греда. Фараонът се оказа пред мен – с мощен черен джип, за който моретата и планините трудност не представляват, а пък аз тояга, за жалост, нямах. Честно казано, не знам от къде се взе. Когато тръгвах, се огледах и всички коли бяха спрели и изчакваха пешеходците. В следващия момент вече се гледахме очи в очи с фараона с черния джип и затъмнени стъкла. Той – отвътре и отвисоко, аз отвън – почти опряла колене в регистрационния му номер. И тогава последва фараонско чудо – господинът махна великодушно с ръка и ми даде разрешение да премина. Със здрави колянни капачки и нездрава психика понечих да осъществя действие две, но тогава дама в малка бяла кола реши да допринесе още малко съспенс към моя скромен сериал и профуча победоносно усмихната край мен. На следващата кола, някак по ирония на съдбата, имаше надпис „...за нашите деца“ и тя чинно спря.

Аз се прибрах. Жива, здрава и цяла. Напълних чашата си, вдигнах наздравица. И се опитах да не мисля за майките, сестрите и бащите, които не вдигат наздравици, а само мълчаливо отсипват малко вино някъде встрани.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко влияние. Необходима ли ни е наистина тежката битова химия, когато може да почистим дома си перфектно само..

публикувано на 29.05.20 в 14:58