Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шеф Европейски:

Готвач се раждаш, а смелостта за експерименти идва с опита

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на кулинарната фиеста, наречена „Sofia Restaurant Week“. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а екипът ни ще гостува в четири от ресторантите, за да разкрием някои от тайните на столичните топ готвачи и да разберем кои са съставките, превръщащи храненето в наслада за всички сетива.

В София фестивалът се провежда на определен брой места, с фиксирана цена, а в рамките на девет дни, колкото ще продължи инициативата, ще могат да бъдат опитани ястията на различни традиционни и екзотични кухни.

В четвъртото издание на фестивала участват 29 ресторанта, които са най-добрите от всички досегашни издания, което е гаранция за голяма кулинарна фиеста, а менютата са фантастични, разказа организаторът на фестивала Николай Коев.

Оказа се, че интересът към фестивала е голям, а вече от 80% от местата са разпродадени.

Фестивалът ще пътува и до други градове в България, а през октомври ще бъде в Пловдив, като организаторите са подготвили и много други съпътстващи събития.

Никога на фестивала не е ставало въпрос за нахранване, а аз приятно преживяване и социални контакти, за хубава атмосфера и наслаждение на храната, добави Ники Коев.

Шеф Пламен Европейски ни разказа пък за част от изкушенията, които ще могат да опитат гостите в неговия ресторант, отворил врати само преди месец.

Менютата, които ще бъдат представени в ресторанта по време на „Sofia Restaurant Week“, ще могат да бъдат опитани и след фестивала.

Дресинг от смокини, пушена патица и рагу от ягоди, както и сладко - кисели калмари в тай стил с гроздови зърна, са част от вкусовете, които може да опитате в салатената листа на шеф Европейски, а той ни препоръча да ги комбинираме с розе или бяло вино, в зависимост от настроението.

Салатата от калмари е интересна, защото калмарите са приготвени по гръцки, единият сос е френски, а другият – тайландски. Дългогодишният опит пък позволява на шеф Европейски да експериментира с вкусовете и да обединява различните текстури в едно уникално ястие.

Готвачът се раждаш, дипломата е просто документ. Ако не усещаш кога и каква подправка да добавиш, колко време да приготвяш едно ястие, нещата не се получават, казва шеф Европейски.


Още за експлозиите от различни вкусове, за смелостта да презентираш нови и екзотични менюта и за съчетанието на храната с подходящо питие – чуйте в звуковия файл или гледайте във видеото.



Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Таткото поставя лимитите при малкото дете

Съвременните татковци все по-често оценяват удоволствието да прекарат повече време с бебето. Оказва се, че това време е от изключителна важност и за двете страни. Вярно е, че в първата годинка мама е най-важната личност в живота на детето, но все повече изследвания върху детската психология показват, че грижите на бащата са изключително важни и..

публикувано на 19.02.20 в 18:07

„Керана и космонавтите“: Реално е това, което е, защото сме заедно

На 5 март ще бъде първият самостоятелен концерт на „Керана и Космонавтите“ в София с подкрепата на Стефан Вълдобрев. Въпреки че групата отскоро е част от музикалните среди, набира все по-голяма популярност. Музикантите вече имат три издадени песни, с които определено спечелиха сърцата на родната публика. Не можем да ги причислим само към един стил, те..

публикувано на 19.02.20 в 17:20
Надя Гогова и Елена Матеева

Здравните форуми - лакмус за нуждите на пациента и лекаря

Здравните форуми дават най-ясната експертиза и новите тенденции за очакваното развитие на здравния сектор и индустрията, каза пред Радио София Надя Гогова , изпълнителен директор на българското представителство на глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. През последните години този вид..

публикувано на 19.02.20 в 16:48

Първото впечатление вече е в интернет пространството

Личният бранд е това, с което се свързва името ни в интернет пространството. Това е информацията, която изпреварва първото впечатление и върви на крачка пред нас.  Често пъти преди да разгледат добре подготвеното CV, повечето работодатели преглеждат профилите във Фейсбук, Инстаграм и Туитър на кандидатите. От друга страна чрез социалните мрежи..

публикувано на 19.02.20 в 16:04

Преиздадоха две детски класики от Павел Вежинов в една книга

Два романа за деца от обичания български автор - Павел Вежинов - „Следите остават” и „Произшествие на тихата улица” - оживяват в ново издание. Действието се развива в едни други, по-различни времена, когато децата нямат смартфони, нито следят в захлас новите интернет знаменитости. Те са на улицата, увлечени в своите въображаеми игри,..

публикувано на 19.02.20 в 15:58

С церемония в НСА почетоха годишнината от гибелта на Васил Левски

Академичната общност на Национална спортна академия (НСА) отбеляза 147- годишнината от гибелта на Апостола на свободата и патрон на Академията - Васил Левски. На церемонията по поставянето на цвета пред паметника на Васил Левски в двора на Ректората (Студентски град) присъстваха ректорът на НСА проф. Николай Изов, проф. Любен Тотев, председател..

публикувано на 19.02.20 в 15:50

Отново протестираха против СЕТА

Протест срещу окончателната ратификация на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се проведе пред Народното събрание. „Много малки биха били икономическите ползи за България“, заяви протестираща пред репортер на Радио София. - Не бива да се прпиема нещо, което не е от полза..

публикувано на 19.02.20 в 14:25