Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Европейски:

Готвач се раждаш, а смелостта за експерименти идва с опита

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на кулинарната фиеста, наречена „Sofia Restaurant Week“. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а екипът ни ще гостува в четири от ресторантите, за да разкрием някои от тайните на столичните топ готвачи и да разберем кои са съставките, превръщащи храненето в наслада за всички сетива.

В София фестивалът се провежда на определен брой места, с фиксирана цена, а в рамките на девет дни, колкото ще продължи инициативата, ще могат да бъдат опитани ястията на различни традиционни и екзотични кухни.

В четвъртото издание на фестивала участват 29 ресторанта, които са най-добрите от всички досегашни издания, което е гаранция за голяма кулинарна фиеста, а менютата са фантастични, разказа организаторът на фестивала Николай Коев.

Оказа се, че интересът към фестивала е голям, а вече от 80% от местата са разпродадени.

Фестивалът ще пътува и до други градове в България, а през октомври ще бъде в Пловдив, като организаторите са подготвили и много други съпътстващи събития.

Никога на фестивала не е ставало въпрос за нахранване, а аз приятно преживяване и социални контакти, за хубава атмосфера и наслаждение на храната, добави Ники Коев.

Шеф Пламен Европейски ни разказа пък за част от изкушенията, които ще могат да опитат гостите в неговия ресторант, отворил врати само преди месец.

Менютата, които ще бъдат представени в ресторанта по време на „Sofia Restaurant Week“, ще могат да бъдат опитани и след фестивала.

Дресинг от смокини, пушена патица и рагу от ягоди, както и сладко - кисели калмари в тай стил с гроздови зърна, са част от вкусовете, които може да опитате в салатената листа на шеф Европейски, а той ни препоръча да ги комбинираме с розе или бяло вино, в зависимост от настроението.

Салатата от калмари е интересна, защото калмарите са приготвени по гръцки, единият сос е френски, а другият – тайландски. Дългогодишният опит пък позволява на шеф Европейски да експериментира с вкусовете и да обединява различните текстури в едно уникално ястие.

Готвачът се раждаш, дипломата е просто документ. Ако не усещаш кога и каква подправка да добавиш, колко време да приготвяш едно ястие, нещата не се получават, казва шеф Европейски.


Още за експлозиите от различни вкусове, за смелостта да презентираш нови и екзотични менюта и за съчетанието на храната с подходящо питие – чуйте в звуковия файл или гледайте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09