Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джун и Масаки Юшида:

Готвенето е по-скоро изкуство, отколкото състезание

Важно е продуктите не само да са пресни, но и да им е сезонът, когато ги готвим и ядем, убедени са братята ресторантьори

4
Снимка: facebook/thehappypigrestaurant
Днес Радиоприемница е посрещната и приета от домакините на ресторант „Щастливото прасе“ - Джун и Масаки Йошида. Тук атмосферата в кухнята е наситена с присъствието на българска, японска, гръцка и македонска кръв.

Кулинарен гид отново е Николай Коев.

Напомняме - Sofia Restaurant Week се провежда в 29 столични ресторанта.

Семейството е пътувало и живяло на много места по света, но Масаки Йошида най-много е живял в България – разказва самият той на чист български.

В семейството има само един професионалист в кухнята, но всеки един от нас има познания за добрата храна и притежава добри умения в кулинарията.
Позволяваме си да импровизираме, да интерпретираме от това, което знаем или сме яли още в детството.

Дори ястия от типично българската кухня модернизираме с елементи от арабската или френската.Но винаги внимаваме с баланса на текстури, температури и вкусове.

Винаги се стремим да се възползваме максимално от това, което ни предоставя сезонът.
Едно от нещата, с които се отличаваме – бяхме първите, които с храната съчетават не (само) бира и вино, а и коктейли, които покриват доста по-широк кръг от вкусове …

При приготвянето на морска храна – например миди, трябва да се внимава с времето, термично да се обработват по-кратко и да не се прекалява с подправките, за да се запази доминантата на морския вкус (на основния продукт) – съветва Йошида. И обяснява как се ядат миди. Чуйте.

Цената за добрата храна винаги е оправдана, смята още Масаки Йошида. Но био не винаги е гаранция за вкусно.

Кулинарните тв формати наистина правят по-популярна работата в кухнята, смята Джун Йошида, но според него готвенето не бива да е състезание…

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Масаки Йошида, Джун Йошида и Николай Коев и ще научите кой е петият вкус, освен солено, сладко, кисело и горчиво…





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Бохемски куиз - История на София

Куизът е с водещите в Радио София - Божидар Янев и Боян Бочев. Кой от тях познава по-добре историята на столицата?  Предаването е посветено на предстоящия куиз на Бохемска София на 23 декември. 

публикувано на 21.12.24 в 15:00

Адресите на любовта - княз Батенберг

Руският император попречва на княза да се сроди с кралица Виктория Първият български владетел след турското робство, княз Александър фон Батенберг, изживява споделена любов със 17-годишната принцеса Виктория Пруска (наричана Морета), дъщеря на германския престолонаследник Фридрих III и напринцеса Виктория - дъщеря на английската кралица...

публикувано на 21.12.24 в 14:00
доктор Стамен Григоров

Историята оживява - доктор Стамен Григоров, част втора - лек срещу туберкулоза

В поредицата “Историята оживява” ви представяме живота и откритията на доктор Стамен Григоров. Първата нинчаст бе за Lactobacillus Bulgaricus:

обновено на 21.12.24 в 11:32
Поетите

В изкуството няма формула: всичко става с четене

Как поезията може да докосне всеки от нас посредством правилния прочит?  Как този декември хиляди се събраха в зала 1 на НДК и преоткриха стиховете на българската поезия в Поетите?  Поезията е лично преживяване, в което присъства много математика и има формула – трябва само сами да формулираме нейната сентенция.  Събеседник по темата ни е Диана..

публикувано на 21.12.24 в 11:30

Коледните дни са по-хубави с музика

Коледа с КласикАрт и Вероника Тодорова на 21 декември от 17 часа КласикАрт завършват тази своя така интересна творческа година с един истински празничен концерт с много, много гости – Коледа с КласикАрт. „Аз имам 65 деца за този концерт – деца, които обичам и обгрижвам като мои! Това са талантите от Детският филхармония с диригент Милена Яцино,..

публикувано на 21.12.24 в 10:32
Десислава Иванова с кенийски деца

Инфлуенсър не е, който пише за нещо, а когато може да обедини хора, за да направи добро

С травъл влогъра Десислава Иванова за пътуванията и доброволствата: "Тази година съм пътувала по-малко от предните две, само 122 дни. Мислех, че въобще не съм пътувала, а се оказа, че е една трета от годината. Беше много предизвикателно, позабравих лошите неща, горчивото изчезна. Две трети от пътуванията бяха непланувани. В главата си отивах в..

публикувано на 21.12.24 в 10:30

Организация на движението на столичния градския транспорт за коледните и новогодишните празници

На 23.12.2024, 27.12.2024, 30.12.2024, 31.12.2024 и 02.01.2025 г., 03.01.2025 г., голяма част от линиите на столичния градски транспорт ще работят по празнични разписания, съобщиха от Столичната община. Изключение правят следните линии, които ще работят по делнични разписания: -   Метролинии 1, 2, 3 и 4 -   Автобусни линии № Х9,..

публикувано на 20.12.24 в 19:05