Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Площадите на Европа гостуват в София

4
Снимка: Каталин Константин

Кое е мястото в един град, което може да разкаже най-добре за неговата история?! Където през вековете са се случвали важните събития, където хората са се събирали и продължават да се събират - разбира се, това е площадът! А точно тази седмица в София гостуват 30 европейски площада, заснети от дрон. Експозицията, организирана от посолството на Румъния, е подредена в Софийския университет. Неин автор е Каталин Константин, преподавател в университета в Букурещ. Млад, изключително начетен (първо е завършил румънска и френска филология, след това - антропология, а накрая решава да направи и втори докторат - по архитектура), интересен събеседник, Каталин Константин обича България - бил е в Боженци, Копривщица, Троян, Жеравна и Пловдив, който му е най-любим.

Но ето историята на експозицията от първо лице - "Когато започнах следването си по архитектура, бях привлечен от площадите, като с учудване установих, че има много книги, изследвания и изложби за конкретни площади, но нито едно не ги разглежда като цяло. И избрах за тема на дисертацията си беше точно това, което показвам в изложбата - градските площади в Европа, представени от архитектурна и културна гледна точка".  И тъй като осъзнава, че един площад не може да бъде истински видян в неговата цялост, ако си застанал на него, Каталин Константин си купува дрон и в продължение на близо 10 години обикаля Европа и снима площади - далеч не само най-известните, но и такива, които са далеч от туристическите маршрути.

Каталин КонстантинПрави си и експерименти - "отивах, без да чета нищо предварително, на някой по-неизвестен площад и се опитвах да отгатна историята на града, разчитайки сградите на площада. Защото, знаете, всички важни за един град сгради, се намират на централния площад. Там е цялата история на пластове. "  Постепенно се очертава и цялостната история на площадите, които са си съвсем наша, европейска "марка" - "Историята на площадите започва още от Древна Гърция, където реално е създаден площада - Платея, Агора, после римляните взимат модела от гърците и създават форума. След залеза на Римската империя има малка пауза, до 9 век, когато средновековните градове взимат форумите и ги трансформират в площади, около които градят или доизграждат градове. И оттогава до наши дни има непрекъсната история на площада - традиция, която е типично европейска. Не че по света няма площади - има и в Азия, и в Америка, някои много хубави и със сигурност по-големи, но историята им е много по-кратка, реално те се появяват там в колониалните времена - и9наче казано, площадите са внесени от Европа."

Така се формира изложбата, която включва 130 снимки на европейски площади. В момента тя е разделена на три - една част е в София, друга - в красив средновековен замък в Испания, третата - в Истанбул. Само за тази година експозицията е представяна в 10 държави.

"Тук в София можете да видите централния площад на Букурещ, както и Централния площад на Брашов - един приказен град в сърцето на Румъния, построен през 10 век от по немски тертип от немци - така че има един типичен централноевропейски площад. Има площади от Западните Балкани, от крайбрежието на Далмация, където е изключително интересно, защото повечето градове са били колонии на Венеция и венецианското влияние се преплита със славянското, което  в крайна сметка доминира. Това е една от най-интересните за разчитане области на Европа поради изключително любопитната смесица от стилове и култури. И разбира се, има много испански площади, защото, по мое мнение, Испания е най-интересната страна по-отношение на площадите. Всяко, и най-малко градче, има място, наречено Плаца Майор, което е пълно с живот от сутрин до вечер, че и през нощта. Така че Испания и Португалия, Иберия тоест, дава най-жива и ясна представа за историята и ролята на площадите".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Каталин Константин - ще научите повече и за историята на площадите на Балканите, и за крайбрежието на Далмация (една от най-интересните територии за разчитане на площади, според нашия гост - поради смесицата от венецианско и славянско влияние).

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепцията в основата на играта

Нямате муза? Чувствате се неудовлетворени от всяка една игра, с която се захванете? Всичко е едно и също и ви доскучава? Тогава сте попаднали на точното място - екипът на BETAgames ви поднася разкошен букет от разнообразни игри, разработени благодарение на  уникални концепции , с които ще преобразите скучното цъкане в пленителен геймплей. Офертата..

публикувано на 22.02.20 в 18:29
проф. Станка Маркова

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет. -   По-късно аз му казвах, припомня си тя: -   Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят… И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се..

публикувано на 22.02.20 в 13:15

Б.Т.Р.: Много ни харесва да правим кино, макар и кратко

„Ела” -  една от най-харесваните песни от последния албум на Б.Т.Р., вече има и своя видеоклип. Акустичната балада, създадена за пиано и глас, е различна като звучене от всичко записано досега от групата. Да импонира на емоцията на песента в клипа е изграден имагинерен образ на жена - птица.  Красива, силна, мистична и малко тъжна - полужена,..

публикувано на 21.02.20 в 19:40

Временни линии на градския транспорт за Задушница

На 22 февруари във връзка с възпоменанието Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт. Трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к. “Борово“ – кв. “Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: -..

публикувано на 21.02.20 в 16:31

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта. Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“ , организатор е Грийнпийс..

публикувано на 21.02.20 в 16:19

2,6 млн. лева за укрепване и ремонт на детска градина в "Дружба 1"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на строително-ремонтните работи на детска градина „Пеперуда“ в жк. „Дружба 1“. Сградата е от така наречените „етернитови детски градини“, строени с материал, който се счита като опасен за здравето.  По време на извършваната реконструкцията е възложено и конструктивно укрепване и преизграждане..

публикувано на 21.02.20 в 15:50
Акад. Ячко Иванов

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална..

публикувано на 21.02.20 в 15:26