Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Площадите на Европа гостуват в София

4
Снимка: Каталин Константин

Кое е мястото в един град, което може да разкаже най-добре за неговата история?! Където през вековете са се случвали важните събития, където хората са се събирали и продължават да се събират - разбира се, това е площадът! А точно тази седмица в София гостуват 30 европейски площада, заснети от дрон. Експозицията, организирана от посолството на Румъния, е подредена в Софийския университет. Неин автор е Каталин Константин, преподавател в университета в Букурещ. Млад, изключително начетен (първо е завършил румънска и френска филология, след това - антропология, а накрая решава да направи и втори докторат - по архитектура), интересен събеседник, Каталин Константин обича България - бил е в Боженци, Копривщица, Троян, Жеравна и Пловдив, който му е най-любим.

Но ето историята на експозицията от първо лице - "Когато започнах следването си по архитектура, бях привлечен от площадите, като с учудване установих, че има много книги, изследвания и изложби за конкретни площади, но нито едно не ги разглежда като цяло. И избрах за тема на дисертацията си беше точно това, което показвам в изложбата - градските площади в Европа, представени от архитектурна и културна гледна точка".  И тъй като осъзнава, че един площад не може да бъде истински видян в неговата цялост, ако си застанал на него, Каталин Константин си купува дрон и в продължение на близо 10 години обикаля Европа и снима площади - далеч не само най-известните, но и такива, които са далеч от туристическите маршрути.

Каталин КонстантинПрави си и експерименти - "отивах, без да чета нищо предварително, на някой по-неизвестен площад и се опитвах да отгатна историята на града, разчитайки сградите на площада. Защото, знаете, всички важни за един град сгради, се намират на централния площад. Там е цялата история на пластове. "  Постепенно се очертава и цялостната история на площадите, които са си съвсем наша, европейска "марка" - "Историята на площадите започва още от Древна Гърция, където реално е създаден площада - Платея, Агора, после римляните взимат модела от гърците и създават форума. След залеза на Римската империя има малка пауза, до 9 век, когато средновековните градове взимат форумите и ги трансформират в площади, около които градят или доизграждат градове. И оттогава до наши дни има непрекъсната история на площада - традиция, която е типично европейска. Не че по света няма площади - има и в Азия, и в Америка, някои много хубави и със сигурност по-големи, но историята им е много по-кратка, реално те се появяват там в колониалните времена - и9наче казано, площадите са внесени от Европа."

Така се формира изложбата, която включва 130 снимки на европейски площади. В момента тя е разделена на три - една част е в София, друга - в красив средновековен замък в Испания, третата - в Истанбул. Само за тази година експозицията е представяна в 10 държави.

"Тук в София можете да видите централния площад на Букурещ, както и Централния площад на Брашов - един приказен град в сърцето на Румъния, построен през 10 век от по немски тертип от немци - така че има един типичен централноевропейски площад. Има площади от Западните Балкани, от крайбрежието на Далмация, където е изключително интересно, защото повечето градове са били колонии на Венеция и венецианското влияние се преплита със славянското, което  в крайна сметка доминира. Това е една от най-интересните за разчитане области на Европа поради изключително любопитната смесица от стилове и култури. И разбира се, има много испански площади, защото, по мое мнение, Испания е най-интересната страна по-отношение на площадите. Всяко, и най-малко градче, има място, наречено Плаца Майор, което е пълно с живот от сутрин до вечер, че и през нощта. Така че Испания и Португалия, Иберия тоест, дава най-жива и ясна представа за историята и ролята на площадите".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Каталин Константин - ще научите повече и за историята на площадите на Балканите, и за крайбрежието на Далмация (една от най-интересните територии за разчитане на площади, според нашия гост - поради смесицата от венецианско и славянско влияние).

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Странният случай на бебето Сара

Днес ви разказваме една лична история. Историята на бебето Сара, която има две майки, живеещи в брак. Разликата в законодателствата в Испания, където те са го сключили, в България, където е незаконен, и във Великобритания, където семейството живее, засега лишава малката Сара да има документ за самоличност.  Важно е казусът “Сара” да бъде изяснен,..

публикувано на 20.04.21 в 12:24

Поемата „Горски пътник“ на Георги Раковски в пълно самостоятелно издание

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство „Българска история“ подготви и пусна ново луксозно издание на „Горски пътник“ . Книгата на бележития революционер излиза самостоятелно за първи път от 1958 г.  Публикувана в Нови Сад преди повече от век и половина, поемата е първият художествен текст, възпяващ хайдушкото..

публикувано на 20.04.21 в 12:15

"Катара" - книга за родово проклятие и силата на любовта

На книжния пазар у нас вече може да се намери книгата “Катара” на Мария Лазарова . Това е първата книга на авторката, която обаче не се възприема като писател, защото работи в голяма компания за продажби и маркетинг, където отговаря за пазарите, извън България. Книгата е проект, който тя започва като идея да запази родова история, свързана с магията на..

публикувано на 20.04.21 в 12:10
Храните, богати на захар, са основен консуматор на енергията ни

Храни, които изчерпват енергията ни

Има храни, които консумират повече енергия и ако ги консумираме често, има вероятност да се чувстваме уморени, сънливи и понякога дори депресирани.  Експертите обясняват, че има храни, които, ако се консумират в големи количества, водят до чувство на изтощение. Ето кои храни да сведете до минимум. Тестени изделия Би било идеално, ако можете..

публикувано на 20.04.21 в 11:05

Обновяват градината на столичния площад „Папа Йоан Павел ІІ“ до 30 юни

Започна ремонтът на градината на пл. „Папа Йоан Павел ІІ“ в "Лозенец", съобщиха от Столичната община. Строителните дейности включват  пълно обновяване на градината, изграждане на   осветление с нови стълбове и осветителни тела, полагане на нова настилка от бетонови плочи и бордюри . Ще бъде  изградена и нова детска площадка на мястото на..

публикувано на 20.04.21 в 10:54

Ирина Мутафчийска: Хората обикват квартала си, въпреки несъвършенствата

Повечето хора обичат квартала си, ако са живели малко повече в него и са изградили връзки, познанства, навици. Независимо къде се намира и какво е реномето му. Това коментира урбанистът Ирина Мутафчийска по повод анкетата на Радио София, която показа предпочитание на хората към „Лозенец“ в сравнение с „Люлин“. Всеки квартал има..

публикувано на 20.04.21 в 09:53

Доброволци чистят лесопарк Дъбова гора в „Лозенец“

Въпреки че „Лозенец“ е един от най-зелените и чисти квартали на София, жители са организират акция за почистване тази събота (24 април) от 11 часа. Локацията е лесопарк Дъбова гора , между ул. "Кричим" и бул. "Никола Вапцаров", обясни пред Радио София Теодора Христова. Оказва се, че самата Теодора не живее в този квартал, но много го..

публикувано на 20.04.21 в 09:08