Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тази вечер

Хорър почитатели се сплотяват в първото издание на "Страшно кино"

Снимка: kinematograf.bg
Какво е Хелоуин без истории, от които да ви се разтреперят мартинките, сърцето ви да слезе в петите и да си плюете в пазвата половин дузина пъти? С този въпрос провокират и въвеждат в поканата си от платформата Кинематограф.BG за първото по рода си издание на "Страшно кино", посветено на хорър жанра.

В ефира на Радио София поканата отправи лично и Юлиян Спасов - основател на проекта.

Както всяко нещо в живота, и хорър жанрът има своите почитатели и отрицатели – отбеляза Юлиян. – Има хора, готови да скачат с парашут, да правят екстремни занимания, а има и такива, които цъкат с език и за нищо на света не биха го направили. Киното на ужасите определено създава силни усещания.

СнимкаЮлиян Спасов цитира различни изследвания: според едни – такова кино може да породи агресия или неадекватно поведение, според други – тази филми по някакъв начин смиряват човешкия дух. От друга страна, има теория според която колкото повече екстремност има в едно изкуство, толкова повече зрителите му се сплотяват…

Тази вечер в проекта „Страшно кино“ ще бъдат показани 6-7 кратки филма.

Нужно ли е да уточняваме, че проектът не е за препоръчване за лица под 18 години и скорошни пациенти на невролозите?

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Юлиян Спасов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Алексиева

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията...

публикувано на 22.09.23 в 20:10

Фолклорен фестивал преплита минало, настояще и бъдеще

На 23 септември 2023 г. в кв. "Обеля" 1 ще се проведе фестивалът "Българска палитра" който е под патронажа на район "Връбница". Целта на събитието е да съхрани и популяризира националната носия и изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции-песни, танци, обичаи и да съдейства за съхраняването на нематериалното..

публикувано на 22.09.23 в 18:22

Копривщица е домакин на парада "България през вековете"

Днес, 22 септември 2023 г., по случай 115 години от Съединението на България в Копривщица се проведе парадът "България през вековете". Той е организиран от клуб "Традиция" и представя българското военно облекло от Първото българско царство до Втората световна война. Тази година мероприятието ще бъде изрично посветено на неповторимия Георги..

публикувано на 22.09.23 в 17:42

IT компания предлага платен стаж за хора с аутизъм

IT компания предлага двугодишен платен стаж за хора с аутизъм, за да ги приобщи в работна среда. Това е иновативна програма доказала своята ефективност в англоезичните страни и която ще се проведе за втори път у нас. Колко хора са нужни, какви са условията за включване и как хората с невроразнообразие могат да бъдат полезни на пазара на труда?..

публикувано на 22.09.23 в 16:08

Кои важни исторически фактори са довели до българската независимост

Няколко години след обявяването на българската независимост сме признати в световен мащаб като независима страна. С акцент върху събитията случили се в Деня на Независимостта преди 115 години, какви са или репарациите, а след това и предимствата е разговора с д-р Валентина Задгорска, ръководител на отдел "Нова и най-нова история на България" в..

публикувано на 22.09.23 в 14:21

Копривщица отбелязва 180 години от рождението на Георги Бенковски

Навършиха се 180 години от рождението на българския революционер Георги Бенковски. С рождено име Гаврил Груев Хлътев, той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 година в 4-ти Революционен окръг. Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Копривщица с редица събития. В предаването "Радиокафе"..

публикувано на 22.09.23 в 12:42

Как да стартираме успешен бизнес?

Необходими са конкретни знания и умения за стартиране на собствен успешен бизнес. Трябва да сме добри мениджъри, лидери, да комуникираме правилно с хората от екипа и тези, които са потенциални клиенти. Това каза пред Радио София бизнес експертът Георги Захариев . „Необходими са и умения, които са пряко свързани с прякото доставяне на..

публикувано на 22.09.23 в 11:28