Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Линда Ауанис: Образованието е оръжието на една жена

„Съвет на жените-бежанки в България” помага в интеграцията на бежанците в страната

В предаването “Родина зад граница” ще ви срещнем с Линда Ауанис, една от първите жени, получили статут на бежанец в България. Линда е родена в Ирак, където завършва и образованието си. В България е от 1994 г. Преминала през тежки житейски изпитания и преживяла съдбата на бежанец, през 2002 год. тя основава сдужението „Съвет на жените-бежанки в България”- неправителствена организация, помагаща на бежанците и търсещите закрила в процеса на адаптация и социална интеграция в българското общество.

Ние сме като един мост между самите бежанци и българските институции. Като членове на нашата организация, всички сме бежанци и сме минали този тежък път за адаптация и интеграция и накрая голяма част от бежанците, които по мое време са пристигнали в България, вече са пълноценни български граждани. Това е и крайната ни цел - да не са бежанци, защото думата “бежанец” е много тежка за нас като етикет, а ние сме обикновени хора, разказва Ауанис.

Тя разказа, че когато е пристигнала в България през 1994 г. нещата са били много по-лесни като това, че в детските градини е имало места. Образованието е оръжието на една жена, особено от нашите страни, казва Ауанис, която въпреки пречките успява да запише децата си в български училища, за да могат по лесно да се интегрират. Според нея целта на бежанците не е финансова, а да живеят спокойно. 

Ауанис е християнка и прави паралел с някои от религиозните пророци, които също са били бежанци, като Моисей, който бягайки от фараоните, е бил бежанец в Палестина, както и Мохамед, който бяга от Мека в Медина. 

Нашата цел е бежанците да преминат през цялата тази процедура, от лице, търсещо закрила, после стават бежанци и крайната цел е да са български граждани и да са пълноценни за обществото.

Тя обясни, че сдружението има социални медиатори в трите центъра в София - “Овча купел”, “Военна рампа” и “Враждебна”, които говорят различни езици - арабски и фарси, както и английски. През последната година сдружението работи съвместно с Хлебната къща по различни теми, свързани с жените - бежанки.

Линда Ауанис разказа, че мъжете - бежанци, отказват да пускат жените да общуват с българи и с женски организации. За да се справят с това препятствие, Ауанис разказа, че първите бежанци, на които са помогнали са били мъже, които след това са започнали да пускат жените и дъщерите си.

От 2013 г. досега през сдружението са преминали и са получили помощ 2000 души, като само за тази година са обслужили над 800 бежанци, които са останали в България. 

Борбеността и правилната преценка за наистина важните неща в живота, правят семейството на Ауанис силно и сплотено, а с примера си дават кураж и на много техни приятелски български семейства.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54

Училищата преминават към дистанционно обучение по преценка на директори и МОН

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед. Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в..

публикувано на 26.10.20 в 11:11

Глория Филипова: Забраната за аборти е голяма крачка назад в правата на жените в Полша

Целият свят говори за решението на Полша да забрани абортите, което стана факт на 23 октомври и предизвика масови протести в страната. “Това е голяма крачка назад в правата на човека и правата на жените в Полша. Това донякъде не е изненада, защото толкова години има опити да се рестриктират максимално абортите. Въпреки това се надявах да удържат, но за..

публикувано на 26.10.20 в 10:25

Трансцедентална медитация за пречистване на съзнанието

Трансценденталната медитация е една от най-широко разпространените и изследвани техники за успокояване на ума. В момента се практикува от над 6 милиона души по целия свят. Сред тях са много популярни артисти, спортисти и политици, някои от които лично са ангажирани с каузата да я разпространяват. Техниката на този тип медитация е базирана върху..

публикувано на 26.10.20 в 09:43

Столичната община възобнови Covid-телефона в помощ на възрастните

Оперативният център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община възобновява горещия телефон 02/904 13 97, на който ще се приемат заявки за закупуването на продукти от първа необходимост, храна и лекарства за възрастни, самотни и болни хора. Линията се открива отново, за да се намали необходимостта от излизане навън и заразяване с..

публикувано на 26.10.20 в 09:17