Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нерегламентирани сметища изникват на празни терени в столицата

Снимка: Здравка Маслянкова
В първото за тази година издание на "Вашият глас" обърнахме поглед към определени пространства в столицата, които заради недобросъвестни граждани се превръщат в нерегламентирани сметища.

С нас се свърза слушател на Радио София, който ни разказа, че едно от тези сметища се намира малко след метростанция "Сливница" в посока към ж.к. „Обеля“.

Ние се свързахме с Младен Младенов, кмет на столичния район "Връбница", за да изясним какъв е статутът на терена там и защо преминаващите по бул. „Панчо Владигеров“ и околните улици столичани, се натъкват на купища боклуци.

Разговаряхме и директора на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева, която обясни как процедира Инспекторатът, когато на частни и общински парцели незаконно се изхвърлят отпадъци. Оказа се, че голяма част от замърсения терен е частен и тъй като собственикът не е поставил заграждения и не се грижи достатъчно за имота си, периодично, предимно през нощта, недобросъвестни  лица изхвърлят боклука си там.

Младенов обясни, че не е редно общинската администрация да почиства частни имоти, защото това се заплаща от данъците на гражданите. Той допълни, че Столичният инспекторат отговаря за чистотата, така че би следвало от там да бъдат изпратени писма на собствениците, за да се погрижат за имота си, както и да бъдат санкционирани нарушителите, които изхвърлят боклуци там. Кметът на район "Връбница", обаче, посочи, че има и други терени, които незаконно биват използвани за сметища, а лицата, които извършват тази незаконна дейност, сменят локациите през определен период от време, възползвайки се от свободните терени на територията на София.

От Столичния инспекторат уточниха, че са запознати със случая, а на собственика на частния терен там, който е над 70 декара, са издадени седем предписания и е съставен един акт, като предстои да бъде съставен още един, тъй като той не е изпълнил предписанията, касаещи почистването на имота. От Инспектората уточниха, че общинската собственост в района се почиства редовно и призоваха гражданите, които забележат нарушители, да използват незабавно денонощния телефон за сигнали: 02/9875555, за да не се допуска замърсяване и образуване на сметища.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.