Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Орел Палас" - едно спасено бижу

| обновено на 10.01.19 в 15:12
В "София - опознай непознатото" ви разказахме повече за една много интересна сграда, намираща се на бул. "Мария Луиза" №45, позната още като жилищната кооперация "Орел Палас". Построена през далечна 1925 година, тя е дом на различни семейства, приютява различни институции, като интересното е, че през 70-те години на миналия век в нея има клон на Българската народна банка, също така Министерството на културата и образованието е използвала един от етажите на сградата. Какво се случва с нея през годините, каква е нейната съдба и как стигаме до днешният и облик, който наскоро беше реставриран? За това ще ни разкаже Ивайло Димитров един от собствениците инициирали, така належащият ремонт на сградата "Орел Палас" и арх. Анна Неврокопска изготвила реставрационния проект.

Тя е продавана заедно със задната част, с която цял етаж е бил 500 квадрата. Според Ивайло тази задна част  е била замислена като сграда за прислугата.  В момента има само един етаж, който е запазил цялата връзка тоест от предната част се преминава и се влиза в задната. Официално в нотариалния акт пише, че кооперацията разполага с  партер от 12 магазина плюс четири етажа с 57 стаи. Сега има само два търговски обекта обединяващи това пространство, но за времето си тези 12 магазинчета не са били по-големи от 3 кв.м., като повечето са се помещавали в безистена и задния двор, където е имало работилници.

След като Стоян Митов построил жилищната кооперация, инвеститорската фирма "Мартинов-Обретенов", която по това време се е занимавала с внос на стоки от западна Европа, купува площ и подема бизнес, и както казва Ивайло - "били са хора с възможности и са се развивали", но всичко приключва с края на Втората световна война. През 1947 г. сградата е отнета в името на народа. 45 години тя е ползвана без наем, без право и най-тъжното без да се поддържа. По време на реституцията 1992г. тогавашния кмет на София, Александър Янчулев връща сградата на нейните собственици, които я заварват като ...разграбена от хуни гробница...

В момента "Орел Палас" има близо 40 собственици. Тъжното беше, че четири години ми трябваха за да убедя тези хора че това е техния имот и трябва да се погрижат за него.  За половината от тях може да е работно място, но за другите това е дом и носи някакви дивиденти, обяснява Ивайло.

През 2015г. проекта за реставрацията е изготвен от арх. Анна Неврокопска без никакви забележки, но изминават още три години за да се стигне до днешното състояние на сградата. Близо 100 000 лева са нужни за реставрацията, като с тях са ремонтирани фасадата, две трети от задната стена, а тепърва предстои възстановяването на цялата северна стена. Със сигурност изминалите 90 години са оставили своя отпечатък върху "Орел Палас" и ще мине време докато придобие пълният си блясък.

Какви трудности срещат архитектите при реставрация на такива сгради, какво е нужно за да бъдат съхранени като паметници на културата и кое е най-важното качество, което трябва да притежаваме, ако сме собственик на такава сграда? Отговор на тези въпроси ни дават Ивайло Димитров и арх. Анна Нервокопска.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удари ли пандемията банковия сектор?

Георги Заманов , главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас, направи обзор на годината за банковия сектор. Пандемията и енергийната криза поставиха предизвикателства към банките, но именно те стават двигател за нововъведения. Криптовалутите, дигиталните иновации и небанковите институции са най-бързият катализатор банките..

публикувано на 06.12.21 в 17:11

Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември

Национална мрежа за децата стартира Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември, като всеки може да се включи в нея. Всяко пето дете в България няма достъп до книжки, подходящи за неговата възраст, като „Голямата ни цел трябва да бъде да нямаме нужда от подобни кампании“, коментира Мария..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

„Нощ на европейското кино“ в 27 държави, сред които и България

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. Инициативата „Нощ на европейското кино“ се провежда за четвърти път с вход свободен. На всяко от събитията домакини са киносалони, принадлежащи към паневропейската..

публикувано на 06.12.21 в 15:22

Фондация „Благотворител“ излъчи 12 стипендианти

В навечерието на конкурса "Млад благотворител 2022" , деца от Шри Ланка даряват за български деца на благотворителна изложба в София. Темата е „България през погледа на децата от Шри Ланка“ . Събрани са над 500 рисунки, като част от средствата са дарени на програма „Постигам по-висок успех“ за деца, лишени от родителски грижи. По..

публикувано на 06.12.21 в 13:51

"Музикален Акселератор" подпомага млади изпълнители и групи

Първият български "Музикален Акселератор" е програма за развитие на млади артисти, организирана от RockSchool и подкрепена от Столичната община по Програма „Култура“.  Програмата има за цел да подпомага млади изпълнители и групи да стартират и развият своята музикална кариера. А вече са избрани и първите 10 музиканти. „Нашият профил беше..

публикувано на 06.12.21 в 12:42

Избраха най-добрите детски книги в националния конкурс „Бисерче вълшебно“

Националната награда „Бисерче вълшебно“ е първата в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Тя се организирана от фондация „Детски книги“. Вече са ясни победителите в деветото издание на кампанията. Тази година участваха 144 книги , а гласуването продължи от 11 май до 22 октомври. Гласували са 4223..

публикувано на 06.12.21 в 11:29
Беритба на зелен чай

Ментата е противопоказна при ниско кървно и разширени вени

Хората, страдащи от ниско кръвно налягане, трябва да внимават с консумацията на мента, тъй като тя има хипотензивен ефект. Билката намалява съдовия тонус, затова е противопоказна и за хората с разширени вени, каза диетологът Мария Тихомирова, цитирана от руски медии.  "При прекомерна употреба на билката, мъжете могат да се окажат с намалено либидо,..

публикувано на 06.12.21 в 10:34
Подкасти от БНР