Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Околобългарско" - да документираш всичко родно

"Околобългарско" е проект за опазването и документирането на всичко българско и начинът, по който живеят хората в различните кътчета на страната ни. Четирима младежи от Плевен и двама от Казанлък се заемат с реализацията на проекта. В рамките на 40 дни те обикалят страната с кауза, а планът е да посетят над 100 населени места и да покажат как живеят обикновените хора.

Събра ни общият интерес към случващото се в България. Притеснявахме се как ще реагират хората, с които заговаряме. Учудващо малцина ни отказват. Посещаваме всеки един областен град и след това няколко по-малки, а ако имаме време и селата, обясняват Антонио и Жанин.

Какви са техните мечти, извън проекта и докъде ще стигнат с реализацията му, отговарят двама от тях - Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сред сигналите до ДАЗД най-много остават тези за насилие

Държавната агенция за закрила на детето предприе действия за виртуален контрол за спазването на правата на децата в отговор на настъпилите нови обстоятелства. Това е нов модел за проследяване, който ще бъде прилаган само тогава, когато има извънредно положение, обясни пред Радио София Галя Атанасова от Агенцията. Промяната засяга проверките във..

публикувано на 08.04.20 в 15:13

Финансовите пазари губят, златото поскъпна с 12% през 2020 г.

През последните няколко дни финансовите пазари претърпяха най-тежките си загуби от последната световна криза през 2008 г. насам. По-притеснителното заключение е, че поради разрастването на огнищата на коронавируса ситуацията вероятно няма да се облекчи, а ще се задълбочава допълнително. Всички сектори реализират загуби през последните..

публикувано на 08.04.20 в 15:04

Влади Ампов-Графа не губи вдъхновение и в извънредното положение

Текстът в песента „Страничен наблюдател“ на Владимир Ампов-Графа сякаш се оказа пророчески. В извънредната ситуация и социална изолация мнозина от нас сме станали наблюдатели. С изключение на хората, посветили се на борбата с коронавируса отблизо. Все пак песента е оптимистична, коментира пред Радио София известният музикант. В..

публикувано на 08.04.20 в 14:04

Всички срокове за регистрация в бюрата по труда са удължени

С 50% нараства броят на сигналите срещу работодатели в Инспекцията по труда. От там предупреждават работниците да не се поддават на евентуален натиск за прекратяване на договор по взаимно съгласие , тъй като това ще ограничи правата им при ползването на обезщетение при безработица. Вече има сигнали и за работодатели, опитали се да фалшифицират..

публикувано на 08.04.20 в 13:17

Визуалният концерт "Четирите годишни времена" като великденски подарък от НДК

Националният дворец на културата ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” от Антония Вивалди от програмата на "Киномания 2019". Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч . на страницата на НДК в..

публикувано на 08.04.20 в 13:08

Медиите в извънредната ситуация

Предприетите мерки в извънредното положение се отразяват на медиите на няколко нива: организационно, финансово, информационно. Журналистите са на първа линия като професионалисти в условията на пандемия и ограничения, защото медиците се грижат за запазване или възстановяване на здравето на хората, но информираността е също така важна. Това..

публикувано на 08.04.20 в 12:14
Румен Гунински

В община Правец мерките се спазват, няма случаи на Covid-19

Няма доказани случаи на заболели от Covid-19 в община Правец, а мерките за безопасност се спазват. Хората са изплашени и се съобразяват с препоръките, избягват да се събират на групи и си седят вкъщи, коментира кметът Румен Гунински .    В общината работят само хранителните магазини. Има три заведения, които приготвят и доставят храна за вкъщи...

публикувано на 08.04.20 в 12:13