Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да преоткрием по-малките ски курорти

До ски зона "Добринище"

Снимка: Антония Енева

Зима е и по традиция много от нас се опитват да откраднат поне седмица за почивка в планината. Тук идва големият въпрос: Кой курорт да изберем? Защото вие искате добре обработени писти, жена ви хубав хотел с басейн и ресторант с прилична храна, а, да кажем, детето ви е малко и от октомври разхожда шейната в хола... Т.е. ще ви се наложи да намерите по-спокойно място, подходящо за разходка с шейни и бой със снежни топки. И най-важното, това място трябва да бъде достатъчно безопасно за деца и все пак достъпно и без високопроходим автомобил, въпреки че последният е за предпочитане.

Правило номер едно: Когато планирате почивка, не забравяйте, че идеални варианти няма. Винаги ще забравите нещо или нещо ще ви изненада....И все пак, големите или малките ски курорти са за предпочитане? Да видим какви са плюсовете и минусите. В утвърдените големи курорти има хотели от висок клас със спа центрове и басейни, има достатъчно магазини и ресторанти, дори нощни клубове, въпреки че ако човек е на ски, нощният живот автоматично отпада от графика. Още един плюс е това, че пистите са дълги и добре обработени и май сме до тук (макар, че никак не е малко).

В другата графа с минусите може да бъдат изброени много неща: в хотелите е шумно, сауната е претъпкана и шведската маса след 8 вечерта е полупразна. Ски пистите са пренаселени, опашките на начална станция на лифта са отдавна пословични (преди всичко тези в Банско). Шансът да срещнеш настоящ колега (докато си в болничен!), бивш партньор или съсед на същата тази опашка е огромен, а цената на паркинга е колкото билет София-Варна. Сходна е и сумата, която ще платите за ски оборудването...

СнимкаОсобено ако търсите бюджетна почивка, както е прието да се казва в последно време, е добре да потърсите оферти в по-малките курорти. Информация вече лесно можете да намерите в интернет. Нашият екип се опита обаче да види как стоят нещата „на терен“. След Банко продължихме към Добринище, където също има ски зона. До нея се стига по 12-километров асфалтов път от Добринище до хижа „Гоце Делчев“. От хижа „Гоце Делчев“ започва седалкова въжена линия. Ски писта „Безбог“ е с дължина 5 км. и денивелация от 826м.

Трасето на ски пистата е с различна степен на трудност. Горната част на пистата от хижа „Безбог“ до междинна станция е подходяща за деца и начинаещи скиори. Долната част на трасето, след междинна станция на лифта, има стръмна част, т.нар. стена, която често е и заледена. Тя трябва да се минава внимателно и с добре подготвени за терена ски. Стената се заобикаля по страничен ски път.

При хижа „Гоце Делчев“ има детска ски писта. Тя се обслужва от два влека. В хижата може и да се пренощува, но условията не са като в хотелите, въпреки, че видимо е правен ремонт. Спокойно е и много подходящо за деца. В долния край на пистата децата спокойно се пързалят с шейни. Опашки няма, ски картите и оборудването са на половин цена в сравнение с големите курорти. Цените в няколкото чайни са като в София и то извън централните райони. Паркингът е голям и безплатен, а въпросният 12 километров път до ски зоната се почиства добре. Все пак важно е автомобилът ви да е подготвен за зимни условия. Ние срещнахме и такива, които определено не бяха и създаваха известни неудобства в късния следобед.

В Добринище вариантите за настаняване са много: от квартири до три нови хотела, в които има дори басейни с минерална вода. Някой от хотелите предлагат и безплатен транспорт до ски зоната, но пък само два пъти на ден, така че придвижването с кола пак си остава за предпочитане. Близкото село Баня, където има минерални извори също е добра идея за нощувка.

Кои са вашите любими курорти и как си представяте идеалната зимна почивка - чуйте в анкетата на Елмира Джома.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Младежи от 4 държави насърчават избирателната активност

"Полезен ли е моят глас?" и как младежи от 4 държави работят по стратегия за насърчаване на избирателната активност? Студенти и ученици на възраст от 18 до 25 години от България, Франция, Испания и Швеция проучват причините за ниската избирателна активност и за спада на доверие в институциите на местно, национално и европейско ниво. Младежите..

публикувано на 17.04.24 в 12:53