Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чувалчета и дрешки за недоносени бебета - дар за родители в тежък момент

Десислава Янкова
Снимка: Петя Зунгорлиева

Безспорно най-голямата радост е да поемеш на ръце новия живот. Да гушнеш детето, което сам си създал и чието бъдеще е изцяло твоя отговорност. Има едни родители обаче, които не могат да докоснат своите рожби. Позволено им е да ги виждат рядко. Времето им заедно е ограничено. Това са родителите на недоносените бебета. Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията броят им да се увеличава е в световен мащаб възходяща, а в България - всяко 10-то бебе е родено преди 37-та гестационна седмица. У нас се раждат над 6000 годишно. Тоест родителите, които не могат да прегърнат своите деца от първия им ден са много. И за жалост броят им се увеличава.

В "Моята история за доброто" ви срещнахме с една жена, която абсолютно безкористно помага на тези родители. Десислава Янкова вече 9 години прави дрешки за деца. От съвсем скоро подарява комплекти за изписване на всички родители и близки на недоносени бебета, които я потърсят.

За щастието на непознати за нея хора се грижи Десислава. През май миналата година тя дава началото на кампанията „Чувалче с кауза“, по време на която са дарени десетки бебешки чувалчета на родилни отделения из цялата страна. Чувалчетата са безопасна алтернатива на завивките, като освен удобство, гарантират правилна и равномерна температура на тялото на детето. Десислава и нейният съдружник планират безвъзмездно преоборудване на всички неонатологични отделения в страната. Посланиците на каузата се увеличават с всеки изминал ден. Благодарение и на тях броят на родителите, които получават подкрепа, се увеличават в цялата страна.

За да направиш някой щастлив в най-тежките му житейски моменти се изисква огромно сърце и много човечност. Десислава Янкова подарява подкрепа на семействата на недоносените деца на България. Подарява я като им дава безвъзмездно дрешки за бебенцата, които са по-малки от нормалното и обличането им освен чисто физическо е и психическо предизвикателство.

А приятелите са много. Хората, които разказват за инициативата на Деси, са много. Живеят в различни краища на страната и помагат на Деси и партньора й по добрини - Митко да достигнат до колкото се може повече родители на недоносени бебета. Страхотно е когато доброто е разпознато като такова. Много често подхождаме скептично към протегнатата ръка. Не вярваме, че някой ще ни помогне без да иска нищо в замяна. Деси обаче ни връща надеждата, че милосърдието все още съществува и можем да го открием в най-чистия му вид - всеки ден. Мечтае за доброто бъдеще на децата, и не само мечтае, но и вярва, че може да го промени.

Ако искаме децата ни да останат, да се развиват и градят бъдеще у нас, то трябва да ги подкрепяме при всяка крачка и всеки дъх. Особено, когато дъхът е поет преждевременно, подкрепата трябва да е още по-голяма. Подкрепа за Малките герои в борбата за живот. Все още темата "недоносени бебета" не се дискутира свободно и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Това е тема, която заслужава внимание, защото често малките усилия водят до големи чудеса! Точно такива, от които много деца имат нужда днес.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любовта е извънредно положение и без епидемична ситуация

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова – трите прекрасни актриси, които създадоха чудесния, смешен спектакъл „Извънредно положение“ пренесоха част от настроението и репликите в ефира на Радио София. „Искахме да противостоим на всички неприятни емоции, които преживявахме от епидемията. И както си говорихме и вайкахме с Богдана..

публикувано на 04.12.20 в 12:38

Снежана Йовева-Димитрова: До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”

До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”, която дава възможност на всички български общности по света да гледат безплатно 22 български филма.  “В тази отминаваща и трудна година за всички, Държавният културен институт успя да реализира немалко онлайн инициативи, а и навършихме през тази година 15 години от създаването на института...

публикувано на 04.12.20 в 12:19

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова о т столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:04

Как българска компания за натурални продукти попадна в книга за Кралското семейство

За първи път в историята българска съвременна компания е удостоена с покана за участие в книга за Кралското семейство. Книгата разказва подробности за първата година на сина на Меган Маркъл и Принц Хари - Арчи - Baby Sussex, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Книгата с историята от първата година на живота им като семейство от..

обновено на 04.12.20 в 11:06

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна..

публикувано на 04.12.20 в 10:30

Определиха фазите и районите за ваксиниране срещу Covid-19

Националeн план за ваксиниране срещу COVID-19 бе приет от Министерския съвет. Планът е разработен от работна група от Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, Българския лекарски съюз, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, съобщи министърът на..

публикувано на 04.12.20 в 10:25
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.20 в 08:27