Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка, Сирма, Бояна, Рада, Кера - амазонките, които поведоха чети

Барелеф със Сирма войвода и четата ѝ, част от скулпторите с лъвове в Скопие
Снимка: bg.wikipedia.org
Тази седмица в „Радиоприемница“ обсъждаме въпроси, които се свързват с жените в нашето общество. Стартираме урок по родолюбие, в който на преден план ще излязат жените - героини в нашата история, а акцентът е върху тези славни дами, които са се жертвали за свобода ни. Това са жени, чиито имена застават редом до гордите имена на мъжете в нашата история.

Темата е поглед към вчерашния национален празник и към 8-ми март - денят, който тържествува заради една от големите спечелени битки на жените.

Историческата обиколка из документалистиката в „Радиоприемница“ направихме с Катя Зографова - българска литературна историчка, литературоведка и писателка, директор на Музея на Никола Вапцаров в София и автор на книги за жените в българската история.

Нейният разказ за жените - героини започва от 16-ти век. Той е за жените - амазонки, каквито всъщност са съществували в народния епос и съвсем не са мит. Историческото знание е възпяло над 50 жени- войводи, някои от тях дори са били начело на мъже. 

През 16-ти век се знае само за една жена – Гуга войвода. През 18-ти век, обаче, са съхранени и стигнали до нас около 50 имена на жени войводи. Повечето от тях са на ръба на легендарното, песенното и реалната историческа информация за тях, но имената на Бойка войвода, Сирма, Боряна, Рада, са възпети и очевидно те са съществували - ако не 50, то поне значим брой жени, които наистина са били редом до мъжете,разказва Катя Зографова.

Сирма войвода

Тя допълва, че Сирма войвода е една реално съществуваща българка. С нея се е срещнал Димитър Миладинов, а в допълнението на неговия знаменит сборник с български народни песни е разказана нейната биография.

Тя е била войвода на голяма чета. В ранните векове – 16-ти, 18-ти и дори 19-ти век, тези силни жени не са разкривали своята женска идентичност, а са се преобличали като мъже и са режели косите си. Сирма войвода е разкрита, когато е ранена и въпреки настъпилата суматоха и гнева на момчетата, които тя е водела, тя запазва своите водещи позиции, след като обявява състезание по стрелба.

В Странджа, по време на кърджалийските погроми, излиза Кера войвода, която събира жени вдовици и прави едно истинско амазонско формирование. Тези жени в четата също се отказват от женските черти.

Кера, обаче, се влюбила в дюлгерин от Лозенград, предала воеводството на Рада байрактарка и скочила от една скала, защото се считала за грешна и виновна, че е проявила женски качества.

"Ние не трябва да мислим за тези жени като за мъже, а да видим каква жестока драма са преживявали те, за да се откажат или не от женската си същност и до какво води това – до тяхната гибел, до огромен риск за живота, ако те бъдат жени", казва Катя Зографова.  

Какво още разказа Катя Зографова пред Добрина Добрева - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09