Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Етажната собственост не си върши работата - общината ремонтира, ние плащаме

Снимка: БГНЕС
Тази седмица темата ни в предаването "Вашият глас" е свързана с междусъседските неволи и етажната собственост.

С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Дучева, тъй като жилището, в което живее, и което се намира в столичния район "Триадица", многократно бива наводнявано. През 2014 местната администрация издава предписание балконът над жилището на Мария Дучева да бъде ремонтиран и течовете да бъдат отстранени. Проблемът, обаче, продължава, а през 2016 г. е установено, че фасадите на блока са в лошо състояние, налице е нарушена мазилка на стените и терасите, има и нарушена цялост на корниза на плоския покрив.

Установява се, че вътрешните сградни ВиК инсталации също се нуждаят от ремонт и подмяна.

Констатациите са, че Етажните собствености на входовете не са предприели действия по обезопасяване и предотвратяване на физическото състояние на блока. Според предписанията в този си вид блокът е опасен за здравето и живота на гражданите и е необходимо да бъдат предприети незабавни мерки за неговото обезопасяване. В районната администрация, обаче, липсват и данни за регистрация на Етажните собствености на входовете на блока.

Две години по-късно се установява, че балконът на Дучева е в особено тежко състояние, мазилката е олющена и падат парчета. Балконът над нейния е ремонтиран, но отново има следи от течове с неизяснен характер. Тъй като външната част на парапета на балкона е обща част на сградата, която няма регистриран домоуправител, районната администрация постановява собственикът от чийто апартамент достъпът е най-удобен, да извърши ремонт за своя сметка и да предяви претенции за възстановяване на средствата от ЕС доброволно или чрез предявяване на иск срещу останалите собственици.

В писмото от районната администрация пише още, че разрешаването на спорове, свързани с причинени имуществени щети, е от компетентността на Съда по местонахождение на имота.

Мария Дучева, обаче, която живее в апартамента най-удобен достъп, а собственик е дъщеря ѝ, казва, че не е по силите ѝ да търси правата си по съдебен път .

Ние се свързахме с Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост, за да разберем към кого трябва да се обърнем, когато домът ни пострада заради немарливото отношение на съседите и на Етажната собственост. Също и какви мерки трябва да предприеме местната администрация, когато блокът, в който живеем, е опасен за здравето ни и се налага неотложен ремонт, но липсва инициатива за това от страна на собственици и обитатели.

На първо място е необходимо Етажната собственост да обезопаси сградата и да я поддържа в добро техническо състояние. Ако това не се случи, Павел Миланов съветва да се обърнем към районната администрация.

Кметът на общината извършва проверка и издава заповед, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонт, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.

Когато заповедта не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи, се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03