Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Последният дом на Никола Вапцаров

В предаването "София - опознай непознатото" ви срещнахме с една частица от личния живот на Никола Йонков Вапцаров, българския поет, чието творчество е изпълнено предимно със социална тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни“ излиза през 1940 г, като е превеждана на редица езици.

През годините на войната той сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. Съдбата се обръща срещу него, когато през 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война.  От края на май 1940 г. до 4 март 1942 r., деня на арестуването му Вапцаров живее в кооперацията на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" №37 и ул. "Хан Аспарух" в София.

В последната квартира на българския поет е създаден домът-музей „Никола Вапцаров” c решение на Софийския градски народен съвет и открит за посетители на 6 май 1956 г. Там музейните фондове съдържат почти цялото ръкописно наследство на Вапцаров, личната му библиотека, основния снимков фонд, интериора и личните му вещи, всички български и многобройните чуждестранни издания на произведенията му. От откриването на музея до днес той е средище на популяризирането, изучаването и изследването на живота и творчеството на поета.

Как да открием това свято място и какво ще намерим там? Това ни разказа Катя Зографова, уредник на литературния музей.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исторически грешки, куриозни издънки и последиците от тях

“Грешките, които правят история и историята, която прави грешки”. Така накратко може да бъде предадена основната идея на книгата на американския автор Бил Фосет, която вече е достъпна в превод на български език. Става дума за грешки, допускани от велики хора, пълководци, политици от древността до наши дни, които наистина оказват сериозно влияние..

публикувано на 13.08.20 в 18:18

Мият "Околовръстното" на София 3 дни, без да го затварят

За временна организация на движението предупреждават от Столичната община във връзка с миенето на „Околовръстен път“ от идния петък до понеделник. На 14 август т. г., от 23.00 часа до 05.00 часа на 15 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно и южно пътно платно на Софийски Околовръстен път в..

обновено на 13.08.20 в 17:44

Adventure Sky Run - сериозно предизвикателство за подотвени бегачи

На 29 август предстои петото издание на едно от най-вълнуващите състезания по планинско бягане на Балканите - Adventure Sky Run. Освен добре познатото класическо трасе със старт к.к. "Боровец" и финал ЦПШ „Мальовица“ (55 км), се подготвя и ново трасе - Sky Lakes, с дължина 25 км. Състезанието е подходящо за добре подготвени хора. Планината крие..

публикувано на 13.08.20 в 16:45

Обновяват футболното игрище в ж.к. “Дианабад”

В столичния район "Изгрев" започва възстановяване на най-популярното футболно игрище в ж.к. “Дианабад” между бл. 30 и бл. 29. Районната администрация ще реновира напълно спортното съоръжение със средства от собствения бюджет. Очаква се ремонтът да продължи около 2 месеца и след това достъпът до игрището ще бъде напълно свободен за..

публикувано на 13.08.20 в 16:33

Децата са особено уязвими в конфликтни ситуации между родителите

Насилието над деца в световен мащаб е достигнало до размерите на епидемия. През последните седмици станаха известни два случая с упражнено насилие над българчета от родителите им. Психолозите наричат това “родителско отчуждение”.   “Децата са особено уязвими в конфликтни ситуации между родителите и е недопустимо да се злоупотребява с тях. Нищо не..

публикувано на 13.08.20 в 15:51

Как бизнесът може да помага за спазване правата на децата

Богата на тема с различни лектори ще бъде Академията за бизнеса и правата на детето , организирана от УНИЦЕФ в България и Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Кл. Охриидски“. Кандидатстването продължава да 21 септември, а провеждането ще бъде през следващите три месеца на годината. Първата национална програма за обучение в..

публикувано на 13.08.20 в 15:48

Тийнейджърите и пандемията: Гняв, страх, носталгия и зов за преосмисляне на ценностите

Какво чувстват, мислят и как действат българските тийнейджъри в ситуацията на COVID-19? Как се справят с физическата изолация и какво се случва с тях онлайн? Какви са очакванията и авторитетите за тийнейджърите при криза? Какво казват, че им липсва и от какво се нуждаят?   Отговорите на тези въпроси потърси онлайн изследване, организирано от..

публикувано на 13.08.20 в 15:34