Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Военната академия "Г. С. Раковски" – от царско време до днес

| обновено на 19.03.19 в 13:10
В днешното издание ще се отправим на разходка до Военната академия „Г. С. Раковски”.

През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и потенциал, огнище на военни знания, символ на националната военна наука,  академия "Г. С. Раковски" безспорно е най-важната  военнообразователна институция у нас, където през годините се подготвят хиляди висококвалифицирани офицерски кадри. Може би малцина са запознати с факта, че от 2001г. с акт на Народното събрание академията започва прием и на цивилни студенти. Но през 1912 г. осъществяването на всичко това е било просто мечта. Каква ни разкрива историята? Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия от ноември 2016г., разказва, кога е построена тя.

"В условията на извършващите се в началото на миналия век реформи и модернизация на българската армия, необходимостта от офицерски кадри с висше образование става все по-силна.На 12 декември 1911 г. докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І и след гласуване, на 20 април с указ № 26 царят утвърждава Закон за Военната академия.... Двете балкански войни от 1912-1913 г. отлагат откриването на академията до 4 януари 1915 г., когато учебната година започва при голяма тържественост. Но и тогава слушателите не успяват да завършат своето следване. Причината е започналата Първа световна война... На 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 на Военната академия се дава името на патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски".

Дълга и изпълнена с премеждия е историята на Военна академия "Г. С. Раковски". Комплексът разполага с доста исторически сгради, а също така и с разпознаваемата за всички българи ограда изградена от цеви на пушки. Тя е паметник на културата. В този си вид е изградена през 1934г., като са използвани 1895 цеви на пушки "Крънка" и "Бердана", с които българската войска е воювала по бойните полета във войните за национално обединение.

От няколко години достъпа за гражданите до Военна академия "Г. С. Раковски" е свободен. Генерал Груди Ангелов разкрива какво можем да видим ако посетим този храм на българското военно дело и ни обяснява паметник на културата ли е самата академия или не?

Чуйте повече от разговора с генерал-майор Груди Ангелов.
Снимките са на Иван Иванов, Военна академия
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06