Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Военната академия "Г. С. Раковски" – от царско време до днес

| обновено на 19.03.19 в 13:10
В днешното издание ще се отправим на разходка до Военната академия „Г. С. Раковски”.

През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и потенциал, огнище на военни знания, символ на националната военна наука,  академия "Г. С. Раковски" безспорно е най-важната  военнообразователна институция у нас, където през годините се подготвят хиляди висококвалифицирани офицерски кадри. Може би малцина са запознати с факта, че от 2001г. с акт на Народното събрание академията започва прием и на цивилни студенти. Но през 1912 г. осъществяването на всичко това е било просто мечта. Каква ни разкрива историята? Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия от ноември 2016г., разказва, кога е построена тя.

"В условията на извършващите се в началото на миналия век реформи и модернизация на българската армия, необходимостта от офицерски кадри с висше образование става все по-силна.На 12 декември 1911 г. докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І и след гласуване, на 20 април с указ № 26 царят утвърждава Закон за Военната академия.... Двете балкански войни от 1912-1913 г. отлагат откриването на академията до 4 януари 1915 г., когато учебната година започва при голяма тържественост. Но и тогава слушателите не успяват да завършат своето следване. Причината е започналата Първа световна война... На 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 на Военната академия се дава името на патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски".

Дълга и изпълнена с премеждия е историята на Военна академия "Г. С. Раковски". Комплексът разполага с доста исторически сгради, а също така и с разпознаваемата за всички българи ограда изградена от цеви на пушки. Тя е паметник на културата. В този си вид е изградена през 1934г., като са използвани 1895 цеви на пушки "Крънка" и "Бердана", с които българската войска е воювала по бойните полета във войните за национално обединение.

От няколко години достъпа за гражданите до Военна академия "Г. С. Раковски" е свободен. Генерал Груди Ангелов разкрива какво можем да видим ако посетим този храм на българското военно дело и ни обяснява паметник на културата ли е самата академия или не?

Чуйте повече от разговора с генерал-майор Груди Ангелов.
Снимките са на Иван Иванов, Военна академия
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30
Пенка Касабова и Борис Христов след връщането му от Рим

Любов и талант - Пенка Касабова и Борис Христов

Сестрата на Гео Милев направила Борис Христов певец.  Последната среща на Пенка Касабова със световния бас е на ул. „Капитан Андреев“ 6. „Борис имаше такива дълбоки емоции! Кога нещо преживяваше, ми то очите му просто изхвърчаха, забравя се, забравя се… Той е необикновен, от друг вид хора, не можем да го измерим с никакъв наш мерник. Ако..

обновено на 17.04.21 в 14:27
Нутриционистът Яна Данаилова

Какво трябва да знаем за глутена

В разговора за нутригенетиката с д-р Силвия Паскалева стана дума за глутена. Какво е важното да знаем за безглутеновите диети -  разговор с нутрициониста Яна Данаилова:

публикувано на 17.04.21 в 12:50
Гео Калев

Що е социален цирк с Гео Калев

Мини Арт фондация открива първия в България център за цирково изкуство –   къде, кога и какво да очакваме от инициатора му Гео Калев:

публикувано на 17.04.21 в 11:50
Любомир Ламбов Кючуков - Алеко

Ренесансова личност в студиото: Любомир Ламбов Кючуков

"Не съм сигурен дали съм една личност" - така Любомир Кючуков определя себе си. Започва с писането, още в училище. Музиката, която прави, е обвързана с поезията му. А работата му като юрист също е свързана със слово. "Песента отразява действителността, в която съм израснал - "Ъпсурт" и други от началото на века" - представя Любо бъдещия си албум..

публикувано на 17.04.21 в 11:43
Владимир Новков

ДНК и мотивация

Владимир Новков – личностен, социален и спортен психолог и сертифициран фитнес треньор към Международната асоциация за спортни науки.  Каква е ролята на спортната психология в живота на професионалните и непрофесионалните спортисти? Кои са различните трудности, пред които се изправят професионалните и непрофесионалните спортисти? Разработките в..

публикувано на 17.04.21 в 10:52