Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ендометриозата се открива най-често след неуспешни опити за забременяване

Ендометриозата е едно от сравнително честите социално значими заболявания.
В световен мащаб една от 10 жени в репродуктивна възраст има ендометриоза, (което прави приблизително 176 милиона души). Смята се, че заболяването  представлява третата по честота причина за безплодие при жените.

Отскоро в България е създадена фондация, която си поставя редица амбициозни задачи за разпространение на повече и достоверна информация на български език за ендометриозата, ще подпомага жени с такава диагноза, ще си сътрудничи с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве. Мария Георгиева

Смята се, че в по-северните страни има по-голяма честота. За съжаление нямаме данни за България – отбелязва в „Часът на здравето“ Мария Георгиева - учредител и управител на новосъздадената Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. От организацията ще предприемат национално проучване.

Нивото на репродуктивните специалисти у нас са на много високо ниво, допълва Георгиева. Но рядко ендометриозата се диагностицира рано.
Обикновено заболяването се открива, когато жена отиде на преглед след неколкократни неуспешни опити за забременяване. д-р Ралица Сенкова

Има приета клинична пътека, по която се лекува ендометриозата - пояснява д-р Ралица Сенкова - специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина към Клиниката по ин витро към университетска болница „Лозенец“. - Заболяването се подтиска и забавя, може да се облекчат симптомите, но не се лекува докрай.

Чуйте повече за ендометриозата от Мария Георгиева и от д-р Ралица Сенкова. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трайко Младенов

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов: „Ние осъществяваме необходимата превенция,..

публикувано на 21.01.21 в 16:57

Собствениците на заведения получават от властта решения ден за ден

Заведенията остават затворени, реши Националния оперативен щаб на редовния си седмичен брифинг. Това изненада собствениците на ресторанти и нощни заведения, които очакваха разхлабване на рестриктивните мерки срещу разпространението на вируса. “С нетърпение чакахме какви решения ще се вземат. Отговорното отношение е да се гледа малко по-далеч във..

публикувано на 21.01.21 в 16:35
 JEREMY?

Ерсин Мустафов, JEREMY?: Готово е видеото към новия ни сингъл

Имахме доста сериозни планове след участието ни на фестивала в Грьонинген, където установихме контакти с няколко агенции от Португалия и Румъния, които искаха да ни организират голяма европейско турне. За съжаление всички тези концерти отпаднаха. Но в крайна сметка плановете на всички се промениха заради пандемията и мисля, че трябва да сме разумни, да..

публикувано на 21.01.21 в 15:42

Заради наводненията залагат мерки в бюджет 2021 на Столичната община

План за действие за изпълнение на Стратегия за сигурност на Столичната община 2021-2027 г. ще бъде изготвен от постоянната Комисия по ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС) по повод на засегнатите от обилните дъждове населени места. По предложение на ръководството на Комисията са изслушани районните кметове на засегнатите от обилните..

публикувано на 21.01.21 в 15:12
Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев

Героят на Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“ предлага избор за (не)свобода

С моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, и под режисурата на Стоян Радев Народният театър „Иван Вазов“ открива 2021 година. В ролята на Райчо в „Плач на ангел“ - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека, ще видим Христо Мутафчиев. Премиерата на дълго планирания проект на Народния театър е на 22 януари..

публикувано на 21.01.21 в 14:13

Зимна феерия: Цъфтящите азалии в Ботаническата градина на БАН

От днес до 31 януари в Ботаническата градина БАН ще се състои традиционната за сезона на масовия цъфтеж на азалиите изложба за семейство Пиренови /Боровинкови/, в което са и азалиите. Това съобщиха от научната институция. В Ботаническата градина на БАН сега цъфтят над 30 сорта азалии, част от които някога са били използвани за украса на..

публикувано на 21.01.21 в 13:55

Иновативно предприятие създава линия за рециклиране на гуми

Българско предприятие разработва линия за раздробяване на излезли от употреба автомобилни гуми до каучукови гранули, висококачествена легирана тел и памучен конец. Материалите могат да бъдат използвани като суровина за различни производства: каучукови настилки, метални заготовки, изолационен материал. Линията е напълно автоматизирана и може да работи..

публикувано на 21.01.21 в 11:55