Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София има място за още един милион жители

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди. Това стана ясно днес по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“. На нея бяха представени данни за съществуващия жилищен фонд в страната и в София. 

В България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който откри конференцията.

Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31% от всички жилища в страната. Около 40% от домакинствата пък живеят в пренаселени домове. Поради това според зам.-министъра е необходима нова политика за осигуряване на достъпни жилища, която да допринесе за справяне с демографската криза и бедността

По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столичната община е 1 325 429 души.. 

Съществуващият жилищен фонд на столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. Това мнение изказа арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа „Визия за София“.  Според него имотите, които биха могли да бъдат използвани в момента, са незаселени.

Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите "Младост" 1, "Овча Купел" 2, "Младост" 3 и "Стрелбище". От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър - кв. "Курило" и Бистрица.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племеникът на Стефан Гечев - Стефан Аргамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35