Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на хората с хематологични заболявания

Националната специализирана болница за лечение на тези заболявания отваря врати за безплатни прегледи на 8 и 9 юни

Снимка: hematology.bg
Броят на хората с хематологични заболявания се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито. Анемията, например, е една от най-често срещаните болести на кръвта - от железен дефицит, без да подозират, страдат над 50 процента от жените в детеродна възраст, а това може да доведе до анемия. 

Забавянето на диагностиката на хематологичните заболявания възпрепятства и ефективното им лечение. Затова Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания отваря врати за безплатни прегледи идната събота и неделя - 8 и 9 юни.

Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Засегнати са все повече хора, а в световен мащаб диагностиката се забави с години, макар възможностите и за диагностика, и за лечение да бележат сериозен напредък, посочи пред Радио София доц. д-р Георги Арнаудов, началник на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в лечебното заведение:
 
"Има увеличение на броя на пациентите с болести на лимфните възли и на кръвта. Хората живеят по-дълго, а с възрастта имунната система отслабва и това е идеална среда за развитие на лимфомите. Ако заболеваемостта от остра левкемия е 5 нови случая на 100 000 за година, след 65 годишна възраст достига 25-30 на 100 000. Има пик и в по-младата възраст, но след 65 години заболяванията зачестяват". 

Сред най-често срещаните заболявания сред жените е желязодефицитната анемия.

"Доброкачествените заболявания на кръвта също представляват проблем. Повече от 50 % от жените във фертилна възраст са с латентен железен дефицит, който компрометира начина им на живот. Мимолетното лечение със желязо не решава въпроса. Това е сериозен проблем, който се решава лесно, но иска прецизна диагностика", посочи доц. Арнаудов.

Специалистите от болницата ще консултират безплатно пациенти от цялата страна със съмнения за хематологични заболявания и тези, които желаят да получат „второ мнение“ за лечението и прогнозата на вече диагностицирано заболяване. 

"Нашата болница е единствената по рода си, която предлага и може да извърши най-съвършените и технологични методи за диагностиката на тези заболявания. Правим диагностиката на всички останали клиники в страната, тъй като тук са съсредоточени високотехнологичните методики. Това е болницата, която реши пролема за трансплантациите на костен мозък в България. Ние имаме над 800 трансплантации в последните няколко години и спокойно мога да кажа, че към този момент няма хора, които да чакат за трансплантация", посочи специалистът.

Консултациите ще се извършват в събота и неделя от 9.00 до 13.00 часа. Срокът за записване изтича утре, 6 юни. Необходимо е предварително записване на час на телефони 02/45 42 104 и 0879 544 767, като обаждания се приемат от 9.00 до 14.00 ч. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39