Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театърът като добре сработена машина

Предаването “Радиоприемница” отново е в Народния театър “Иван Вазов”, където тече трескава подготовка за третото издание на “Театър пред театъра”, което ще се проведе от 2 до 11 юли на откритата сцена, която ще бъде издигната в края на месеца.
Началото на 2 юли ще даде Малък градски театър “Зад канала” с “Ромул Велики” от Фридрих Дюренмат, с режисьор е Бина Харалампиева. В постановката участват Весела Бабинова и Владимир Зомбори.

Смятам, че сме късметлии, хората, които сме част от трупата на Малък градски театър “Зад канала”, казва актрисата Весела Бабинова, но веднага продължава с цитат на актьора Тодор Колев, който казва, че няма късмет при твореца, така се случва, че колкото работиш, колкото усилия влагаш, толкова след това ти се дава. Късметът, според Бабинова е в това, че режисьорите избират драматургични текстове, чиито думи актьорите мечтаят да изричат.

Това, според Владимир Зомбори, е защото всичко е една добре сработена машина. Хора, които имат вкус и които не се притесняват да поддържат високо професионално ниво и да поемат рискове, защото много от заглавията, които правим са на сериозни провокативни теми.

Смяната на сцената с тази на “Театър пред театъра”, според Весела Бабинова, ще бъде приятно, защото тогава ще са поставени в условия, извън комфортната си зона. Не сме на сцената, която познаваме и ще е като ново представление и по-скоро ще бъде провокация, с която, смятам, че ще се справим.

Темата на спектакъла, който е писан преди много години, е доста актуална и звучи съвременно, защото става дума за политическа сатира. Актрисата разказа, че след премиерата са се чувствали несигурни, но след това много бързо се е “задвижил моторът”. Това е представление, което на по-голяма сцена, по -добре се получава, смята Владимир Зомбори.

В спектакъла се включва и музикантът Иван Лечев, чиято съпруга Жени Александрова Лечева също е част от трупата на театъра, въпреки че не участва в това представление.
В момента в театъра текат репетициите за спектакъла “Един семеен живот” от Ингмар Бергман, с режисьор Крис Шарков, чиято премиера ще бъде чак през октомври, а до дни започват репетиции на ново представление с режисьор Надя Асенова, в което ще участват Герасим Георгиев - Геро, Малин Кръстев, Василена Атанасова и Христина Караиванова.

Владимир Зомбори подготвя за следващото лято филмов проект с режисьор Мартин Макариев. Във филма Зомбори ще си партнира със Захари Бахаров и Александър Сано. Филмът разказва за софийския затвор през 70-те години.

Весела Бабинова в края на лятото ще се включи в детски филм, с режисьор Петринел Гочев, а сценарият е негов и на съпругата му Гергана Змийчарова. И двамата актьори споделят, че за тях е благодат да работят с различни актьори (работили са с Бина Харалампиева, Явор Гърдев, Теди Москов, Мариус Куркински). Това е като да минаваш през различни школи като мастър класове на най-големите български режисьори, казва актьорът.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53