Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спектакълът "Лисичета" и вътрешният въпрос "Да искаш или да бъдеш"

Спектакълът като оръжие

Снимка: Луиза Лазарова
Продължава изнесеното предаване “Радиоприемница” от Народния театър “Иван Вазов”. Поводът е предстоящото трето издание на “Театър пред театъра” от 2 до 11 юли.
На 3 и 4 юли ще бъде представена постановката “Лисичета” на режисьора Бина Харалампиева по психологическата драма на Лилиан Хелман, от чиито състав са и днешните гости в предаването - Радина Боршош и Дарин Ангелов и двамата ученици на Стефан Данаилов.

Всички хора по някакъв начин са или стават лисичета, поради поради простата причина, че на никого не са чужди чисто човешките качества - алчността и желанието да имаш повече, казва Дарин.
В същото време не бива да се забравя и, че “светлината съществува, ако имаш силите да устоиш на всички изкушения, които владеят човешките души и ако успееш да намериш сили вътре в себе си да се справиш с това, би могъл да извървиш един по-светъл път, заяви Радина. Всеки сам индивидуално избира как да извърви живота си, допълва актрисата.

Този спектакъл е специален за актьорите, защото е споделен. Работата с режисьорката Бина Харалампиева, Радина определя като “влюбване от пръв поглед, защото тя ни вкара в една центрофуга и започна да върти, да върти, докато не изстиска всичко, което искаше да изстиска от нас”. За Радина това е първи спектакъл в Народния театър.

Към днешно време, хората предприемат действия без да са наясно сами със себе си относно един важен въпрос: "Какво искат - да имат или да бъдат". Обстоятелствата към днешна дата ни принуждават все по-често да избираме да имаме и копнежът към това започва да насочва действията ни да придърпваме всичко към себе си, обяснява и Дарин.

За актьорите спектакълът е форма на реакция, възможност да изкрещят срещу несправедливостта, за режисьора Бина Харалампиева пък спектакълът е оръжие и ако чрез героите си, актьорите могат да стрелят с един куршум, то за режисьора куршуми са всички герои на спектакъла. 

Постановката се превръща в театрално събитие, това се вижда от факта, че не могат да бъдат намерени билети зе целия театрален сезон, както и за “Театър пред театъра”. Хората харесват инициативата “Театър пред театъра”, защото е още една възможност да гледат спектакъл, за който е трудно да бъдат намерени билети. Повечето зрители предпочитат класическия театър пред модерния пърформанс.

Всяко изнасяне на спектакъл извън сцена е предизвикателство, смята Дарин, но в случая ще държи “на нокти” изпълнителите, защото камерната сцена, където играят, е амфитеатрална и под открито небе ще бъде предизвикателство да бъде постигната същата интимност.

Интересна част от подготовката за “Театър пред театъра” е реденето на осветлението, което изисква понякога и присъствието на актьорите, а важна подробност е, че това трябва да стане в тъмната част на денонощието и така се оформя една забавна, но и безсънна нощ. Т

Актьорите ще играят и тази вечер в спектакъла “Когато гръм удари, как ехото заглъхва” по П. Яворов, който е любим на Радина. Пиесата не е била поставена от 40 години и екипът е поел риск, особено и с оглед на факта, че режисьорът, както и актьорският състав, са същите като в “Лисичета”. Очевидно опасност да се “повтори” спектакъла няма, повтаря се само успехът, защото и за двата спектакъла (“Лисичета” и “Когато гръм удари”) билети отдавна няма.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Господинов

Учителят Иван Господинов събира години опит в Европа, за да е полезен днес в България

Иван Господинов e председател на сдружение "Образование без раници“, представител на дигиталната образователна платформа "Кан Академия" за България, преподавател по немски език и философия. Именно образователната кауза го кара да се завърне в България, след като завършва философия и социални науки в Лайпцигския университет в Германия.  Днес без..

публикувано на 24.05.20 в 15:00
Д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог. Осигурена е и възможност за виртуален..

публикувано на 24.05.20 в 13:07

Буквите, писмеността и делото на Светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме празника на буквите, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Прославяме делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през..

публикувано на 24.05.20 в 08:15

Трябва ли да има приемни изпити за специалността "Право" в СУ

Приемането в специалност "Право" в Софийския университет без кандидатстудентски изпити по "Български език", "Литература" и "История", а само с оценките от матурите предизвика вълнения в студентските и преподавателските среди.  В интернет бе публикувана петиция, инициирана от студентката по право Магдалена Стоева. Тя посочи пред Радио София, че иска..

публикувано на 22.05.20 в 18:46

С "Музика от Голямата къща" ще започва всеки ден по Радио София

Точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Радио София отваря нов  музикален прозорец   в своята програма. Всяко денонощие ще стартира с минути, посветени на музиката, която се създава и записва от съставите на Българското национално радио. Веднага след информационния бюлетин в полунощ, ще започва..

публикувано на 22.05.20 в 17:51

Природните лекове за детоксикация - корен гръмотрън, глухарче, бреза

Билките са основна част от народната медицина и хората от векове се обръщат към тяхната мощ. Любен Пенков е трето поколение билкопроизводител. Той разказа пред Радио София повече за полезните билки, които можем да намерим пресни през летния сезон, и за какво могат да са ни от помощ. Най-познатите билки, които събираме през лятото са липов цвят,..

публикувано на 22.05.20 в 17:36

Бул. „Патриарх Евтимий“ ще има велоалеи и нова бус лента

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени  велоалеи и нова бус лента , предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев. Проектът предвижда промени по бул. „Патриарх..

обновено на 22.05.20 в 17:17