Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книгата "Присъдата" не е само за пациентите с МС, а и за институциите в дълг

Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватно лечение – подчертава авторът Нейка Кръстева

| обновено на 24.06.19 в 15:29

Преди броени дни излезе от печат книгата „Присъдата“. Заглавието обаче не е на съдебен трилър от Джон Гришам или криминален роман от Мери Хигинс Кларк. В случая книгата е на журналистката Нейка Кръстева и е посветена на пациентите с диагноза множествена склероза (МС). Заради частния случай на един софиянец, който вече 18 години е с МС, авторката става свидетел на много от проблемите му, обръщала се е или е разговаряла с лекари и представители на институции, описва недостъпната градска среда за хора с увреждания, разобличава  схеми в здравеопазването, за които плащат болните и техните близки...

Срещнах няколко души с тази диагноза. Млади, красиви, интелигентни… тяхната съдба ме разтърси дълбоко – разказа пред Радио София авторката. – Оказа се, че не се знае точно колко са тези пациенти. Министерството на здвравеопазването и НЗОК отчитат само пациентите, които са постъпили в болница след пристъп и получават медикаменти, но се предполага, че хората в МС са около 10 000. Много от тях не искат да бъдат освидетелствани. Те могат и искат да работят.

Специалистите казват, че това е най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. От него рядко се умира, но се стига до тежка инвалидизация. Страшно е…Авторката Нейка Кръстева с Андрей, чиято трудна съдба описва

Присъдата описва проблемите на Андрей – 45-годишен мъж с висше образование в елитен софийски квартал. Неговите проблеми са описани и чрез личните разкази и изповеди на неговата майка (актрисата Надя Савова) приятелката му, пътуването му до Индия в търсене на алтернативни начини за повлияване върху болестта…, търсени са становища на специалисти и институции.

Бих искала да насоча вниманието на хора с тежки заболявания да не се крият. Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватна грижа – подчертава Нейка Кръстева. И обяснява, че хората с диагноза са жертва и се затварят заради стигмата. - Българите не сме толерантни към различните, а болният човек е различен… Безобразието на институциите понякога прилича на гавра с тези хора.
Ако не говорим за проблемите, те няма да бъдат решени…

Чуйте разговора.

Нейка Кръстева има журналистически разработки и разследвания на различни теми, вкл. и в сферата на здравеопазването. Работила е предимно в печатни издания. Автор е на филма „Дългият коридор“ за нелеката съдба на жените с рак на гърдата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Елин Пелин ще решава проблема с боклука с европейски практики

Проблеми с разделното събиране на отпадъците възникнаха в община Елин Пелин в началото на тази година, след като  изтече договорът с една от организациите по оползотворяване на рециклируеми материали и тя започна да премахва контейнерите за разделно събиране от територията на общината. По време на тази дейност, обаче, организацията оставя много..

публикувано на 21.01.21 в 17:41
Трайко Младенов

Кметът Трайко Младенов: В Костинброд от 15 г. не е имало такова наводнение

В община Костинброд през последните 10 години редовно се почистват речните корита. Проблем са и нерегламентирани сметища по самата река. Периодично се правят строги проверки, организират се кампании за опазване на природата. Това съобщи пред Радио София кметът на едноименната община Трайко Младенов: „Ние осъществяваме необходимата превенция,..

публикувано на 21.01.21 в 16:57

Собствениците на заведения получават от властта решения ден за ден

Заведенията остават затворени, реши Националния оперативен щаб на редовния си седмичен брифинг. Това изненада собствениците на ресторанти и нощни заведения, които очакваха разхлабване на рестриктивните мерки срещу разпространението на вируса. “С нетърпение чакахме какви решения ще се вземат. Отговорното отношение е да се гледа малко по-далеч във..

публикувано на 21.01.21 в 16:35
 JEREMY?

Ерсин Мустафов, JEREMY?: Готово е видеото към новия ни сингъл

Имахме доста сериозни планове след участието ни на фестивала в Грьонинген, където установихме контакти с няколко агенции от Португалия и Румъния, които искаха да ни организират голяма европейско турне. За съжаление всички тези концерти отпаднаха. Но в крайна сметка плановете на всички се промениха заради пандемията и мисля, че трябва да сме разумни, да..

публикувано на 21.01.21 в 15:42

Заради наводненията залагат мерки в бюджет 2021 на Столичната община

План за действие за изпълнение на Стратегия за сигурност на Столичната община 2021-2027 г. ще бъде изготвен от постоянната Комисия по ред и сигурност в Столичния общински съвет (СОС) по повод на засегнатите от обилните дъждове населени места. По предложение на ръководството на Комисията са изслушани районните кметове на засегнатите от обилните..

публикувано на 21.01.21 в 15:12
Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев

Героят на Христо Мутафчиев в „Плач на ангел“ предлага избор за (не)свобода

С моноспектакъл по текст на Стефан Цанев, и под режисурата на Стоян Радев Народният театър „Иван Вазов“ открива 2021 година. В ролята на Райчо в „Плач на ангел“ - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека, ще видим Христо Мутафчиев. Премиерата на дълго планирания проект на Народния театър е на 22 януари..

публикувано на 21.01.21 в 14:13

Зимна феерия: Цъфтящите азалии в Ботаническата градина на БАН

От днес до 31 януари в Ботаническата градина БАН ще се състои традиционната за сезона на масовия цъфтеж на азалиите изложба за семейство Пиренови /Боровинкови/, в което са и азалиите. Това съобщиха от научната институция. В Ботаническата градина на БАН сега цъфтят над 30 сорта азалии, част от които някога са били използвани за украса на..

публикувано на 21.01.21 в 13:55