Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Женският пазар - от тържище до съвременно пространство

Снимка: БТА

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” ще говорим за традиционните пространства за търговия, срещи, а защо не и за култура - пазарите в София. Фокусът ще бъде върху това как се стопанисват и как се осъвременяват.

“Женски пазар” е едно емблематично място в София. Това е най-стария пазар с над 140 -годишна документирана история досега. Освен това той ес намира в историческото сърце на София и повечето от социалните и историческите процеси са се случвали точно там - между “Сливница”, “Клементина” (дн. бул. “Ал. Стамболийски”), Градската градина и бул. “Хр. Ботев", коментира Драгомир Димитров - изпълнителен директор на пазари “Възраждане”.

Пазарът се намира в най-старите столични квартали, най-старата архитектура на града, които са интересни за всички чужденци, които посещават столицата.
Има много ясна визия за развитието на Женския пазар, но не само като търговска, но и като градска територия. Пазарите са подложени са конкуренция от веригите и другите големи търговски мрежи и ако не бъдат модернизирани, ще западнат. Затова модернизирането на тези пространства като градска среда са важни.

Определени иновативни подходи биха развили този тип градски пространства това означава развитие на специфичното. Пример за това е изграждането на колонки за зареждане на електромобили - типичен белег на модерната градска среда. Изработено е и приложение за смартфон, което се сваля чрез QR код и потребителите получават карта с бърза логистика как да се стигне до пазара и достъп до Facebook - страницата и уеб страницата на пазара, откъдето пък могат да се информират за всички събития, които предстоят. Може да се направи и виртуална разходка на пазара.

Около 60 хил. души минават през това пазарно пространство, без да се гарантира, че са клиенти на пазара, което още веднъж показва, че това е предимно градска територия, освен търговско пространство.
Тече и преобразяване на имиджа, който е имал Женски пазар в миналото. Това става и с много фестивали и събития, които успешно налагат нова градска култура и ново място, което пазарът заслужено заема.

Другият известен и интересен софийски пазар е “Димитър Петков”. Този пазар е един изключително добре управляван пазар, който е балансиран по отношение на производители, търговци, производители на млечни и месни продукти, хлебари и пр. Има изключително добър баланс в търговския спектър на пазара, нещо което задоволява изискванията и очакванията на хората от квартала.  

Акцентът на тези пазари е върху малките производители, които предлагат продукцията си там - от фермерите до малките мандри и колбасарници. Веригите имат друг тип насоченост. Столичните пазари в скоро време ще предлагат и организирани поръчки на селскостопански продукти до домовете и офисите на хората, защото младите, тези, които най-вече държат на качеството на храната, нямат достатъчно време, за да посещават пазара и през сайт могат да правят поръчки, като пазарът гарантира, че продуктите са от български ферми, с които работи. От февруари се работи по формирането на тази платформа и се очаква да бъде пусната в действие.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха над 1100 акта на пешеходци за неправилно пресичане

При последната акция на МВР в страната са издадени над 1570 фиша за нарушения на пешеходци. Това съобщи инспектор Мария Ботева от “Пътна полиция” при ГД "Национална полиция", цитирана от БТА. За пресичане на нерегламентирани места са съставени над 1100 акта, а за пресичане на червен светофар - над 50 наказателни документа. “Пътна полиция” е съставила..

обновено на 03.07.20 в 18:32
Радиопредавателната антена в село Вакарел

Ще запазят ли радиопредавателната антена във Вакарел

Радио антената в с. Вакарел, част от едноименната радиопредавателна станция (РПС), заема девето място в класацията за най-високите сгради и съоръжения в България. Разположена е на 900 метра надморска височина, тежи 130 тона и достига 215 метра. Ромбоидната предавателна антена, популярна и с произвището си “Шилото” или “Иглата”, е построена през 1937 г...

обновено на 03.07.20 в 18:12

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт на открито. По време на събитието ще се спазват всички противоепидемични мерки. “Щастливи сме, че успяхме, след шест месечно прекъсване, отново да имаме концерт пред публика. Очаквайте най-големите хитове на “Хиподил”, “Контрол”, Светльо & The Legends, кавъри..

публикувано на 03.07.20 в 17:25

Битката между доброто и злото се завръща на книжния пазар с „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко

Битката между доброто и злото отново се завръща на българския книжен пазар с книгата „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко . Фикционалната история успява да предизвика читателите да се замислят за истинския живот по много начини, казва Антон Биров от влога „С книги под завивките“. „Характерно за този писател, което читателите, които са се..

публикувано на 03.07.20 в 17:05
Планът вече е ясен, чакат се артистите и зрителите

Кино, театър, концерти и шоу в Летния фестивал до музея "Земята и хората"

Летният фестивал на София - Sofia Summer Fest , започва на 15 юли в Южен парк 2 , до музея "Земята и хората", съобщиха организаторите. Всичко на територията на събитието ще се случва съобразно мерките, правилата и ограниченията наложени от Covid-19. Откриването е със спектакъла "Баща ми се казва Мария" с режисьор Асен Блатечки и участието на..

публикувано на 03.07.20 в 16:32
Може пак да е между дърветата, ама друго си е в тоалетна...

Добре виж къде ще правиш "пиш"

Лято е и въпреки препоръчителната изолация и дистанция, хората излизат за разходки в града, някои дори си отварят бира сред зеленината на парковете или в заведението с улични маси. Нормално е, както се казва „човешко е“ да ти се прииска да свършиш някои малки или големи неща, за които трябва да посетиш тоалетна. А темата за наличието и..

публикувано на 03.07.20 в 16:12

Как да се храним здравословно по време на лятната си почивка

Лятото вече е тук и за много хора, въпреки страховете от Covid-19, идеята за море не е отпаднала. Много важно е да се знае, че това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път и няма как да се заразим чрез храната. Това, за което обаче трябва да се внимава, е храната да бъде прясна, чиста, да бъдат спазени всички хигиенни условия, за..

публикувано на 03.07.20 в 14:56