Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Кирил Карамфилов: "Прескачане" на сърцето и главозамайване са най-честите предиктори за сърдечен арест

Снимка: Лилия Герчева
Сърдечните аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Сред най-опасните е камерното мъждене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна аритмия, казват специалистите.  А това да доведе до внезапна сърдечна смърт, която представлява 70% от фаталните сърдечни инциденти. Александровска болница и здравната платформа "Портал на пациента" продължиха стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „За всеки един удар на сърцето“. Над 150 души бяха прегледани безплатно от специалистите през изминалата седмица.

При какви оплаквания трябва да потърсим специалист и какво е лечението - потърсихме отговорите от доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология на Александровска болница:

"Има няколко високо рискови групи пациенти. Най-рискови са тези пациенти, които нямат съществени оплаквания. По принцип внезапната сърдечна смърт при млади пациенти в значителна степен е обусловена генетично - т. е. при млади хора, които имат майки, бащи, баби или дядовци, които имат, грубо казано, проблеми със сърцето, които са довели до рязко влошаване на състоянието или сърдечно-съдова смърт. Това са пациентите, които са най-трудни за "улавяне", тъй като рядко имат клинични симптоми. Най-честите предиктори са прескачане на сърцето (сърцебиене), немотивирано с физическо усилие, главозамайване (когато сърдечният пулс стане твърде висок, кръвното налягане пада и при понижаването му пациентите получават тъмни кръгове пред очите)".   

Снимка: Александровска болницаДиагностиката при тези пациенти може да бъде извършена със специални устройства, които мониторират сърдечната дейност за продължителен период от време. Оплакванията не са присъщи за исхемичната болест на сърцето, макар че натрупването на холестерол и триглицериди в съдовете, особено в зоната на дясната коронарна артерия, може да доведе до ритъмна патология.

Основният контингент от пациенти с аритмия обаче са млади хора с фамилна предиспозиция или хора, родени със задебеляване на лявата камера - дори и спортисти, които до появата на аритмия са били в много добра кондиция, обясни специалистът.

Сърдечният инцидент може да бъде предотвратен с поставянето на кардиовертер дефибрилатор - специално устройство, което следи сърдечния ритъм и реагира при настъпване на тежка аритмия. Показанията са поставянето му са различни. При по-възрастните пациенти може да се постави пейсмейкър, който подпомага сърцето в синхронизирането на работата на лявата и дясната камера. Лечението е строго индивидуално.

Още за рисковете за сърдечен инцидент, поставянето на кардиовертер дефибрилатор и за живота на пациентите с устройството - чуйте в интервюто с доц. д-р Кирил Карамфилов!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е събдоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

"Науру" отправя послание да обичаме страната си, да ценим благата й

Разказите на журналиста Иво Иванов, които засягат глобални общочовешки проблеми, изгряват на сцената на "Сити Марк Арт Център" в спектакъла "Науру. Монолог на един пътуващ". Текстовете от книгата "Отвъд играта" с доза хумор, самоирония и реализъм оживяват под режисурата на Валентин Ганев, драматизацията на Руси Чанев и играта на Десислава Спасова и..

публикувано на 20.01.21 в 14:01

Очакват талантливи деца и младежи в "Път към славата"

Започнаха записванията за деветото издание на Националния конкурс “Път към славата - 2021”  Участниците трябва изпратят запис на свое изпълнение, което подлежи на одобрение от журито и комисия. След това допуснатите кандидати ще получат информация как да продължат по-нататък, обясни пред Радио София организаторъ т Димитър Кърнолски . С 15..

публикувано на 20.01.21 в 13:21

Михаил Вешим: Чужденците и съседите са огледало за нас - българите

Ако пиша продължение на „Английският съсед“, моят герой Джон може да стане европеец, с усмивка предположи писателят хуморист Михаил Вешим пред Радио София. Той написа книгата си през 2008 г., по нея бе сниман и тв сериал. Романът му е и сред номинираните за литературната награда на Европейския парламент. След оная вълна от британски пришълци..

публикувано на 20.01.21 в 12:41

В София все още няма създаден скейтпарк

София все още не разполага с многофункционален скейтпарк. Според Александър Кюркчийски причините за това са много, но се свеждат до една - липса на желание от страна на Столичната община. Той е част от група, които карат скейтборд още от 1986 година, като тогава са се борили за правото си да карат скейтборд където и да е. “От 90-та година досега..

публикувано на 20.01.21 в 12:07
Мерки за сигурност в Калифорния

Иван Илиев: Американците се пазят от заразяване, но искат вече да са заедно

В днешния ден, когато новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност, всеки има свободата да усети събитието през своята гледна точка. Силно се надявам всичко да мине мирно, без да има излишни прояви на емоция и да не се стига до крайности, каза пред Радио София Иван Илиев , един от ярките журналисти от нас в края на 90-те..

публикувано на 20.01.21 в 11:58