Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще се увеличат българските стипендианти по програмата "Фулбрайт"

| обновено на 25.06.19 в 15:49

Повече български кандидати ще могат да участват в програмата "Фулбрайт". Програмата дава възможност за обучение, провеждане на изследвания или реализиране на таланти в САЩ. Организира се съвместно от България и Америка. Страната ни ще получи 280 хиляди долара допълнително през следващите три години.

Програмата съществува в България от 26 години. За този период 1300 души са участвали в обмена. През последните три години 24 фулбрайтови студенти са посетили САЩ.

Изпълнителният директор на програмата Анджела Родел посочи, че всички български граждани могат да кандидатстват за стипендия "Фулбрайт". Има различни направления, които включват студенти, докторанти, представители на неправителствения сектор, професионалисти на средна възраст и др.

От всички стипендианти по програмата се изисква да се върнат в родината си и поне в продължение на две години да предадат опита си, придобит зад граница. С увеличаването на парите за програмата, броят на българските стипендианти, заминаващи за САЩ, ще нарасне с 40 души годишно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важни спортни събития и личности в 28 кадъра на Иван Йочев

Спортни любимци – български олимпийски, световни и европейски шампиони, присъстваха днес на откриването на фотоизложбата, подредена в градинката пред НДК под наслов "Спортът в София през годините" . Авторът й Иван Йочев е дългогодишен фоторепортер и е намерил съмишленици и подкрепа в лецито на "София - европейска столица на спорта" и БОК...

публикувано на 02.06.20 в 18:06

Новата бизнес реалност: хибридни събития и преформатиране на пространства на открито

„Не можем да очакваме големи събития с международно участие по-рано от средата на следващата година“, смята управителят на една от водещите рентал компании Иван Градинаров . „По отношение на българските артисти, пазарът е малък и големи събития като концерта на Графа на стадион „Българска армия“, който феновете очакваха на 10 юни, са рядкост...

публикувано на 02.06.20 в 16:27

Оригинални решения за по-добра среда търсят в "Зелено възстановяване"

"Грийнпийс България" обявява конкурс за идеи на тема “Зелено възстановяване” след Covid-19. Всеки може да участва с авторска идея, визия или проект насочен към подобряване на градската среда, енергийната система, използване на възобновяеми източници и кръгова икономика. Идеята се заражда по време на карантинния период, като първоначалният замисъл е..

публикувано на 02.06.20 в 15:55

Дават таблети на ученици, настанени в социални институции

Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в социални услуги и специализирани институции, по нова програма на Министерството на труда и социалната политика. С устройствата учениците от I до XII клас ще могат да се включат в дистанционна форма на обучение. Очакванията са с помощта на закупените технически средства, децата да не..

публикувано на 02.06.20 в 15:45

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца . В момента върви онлайн петиция , в която са се подписали над 2000 души, недоволни от решението, което „Топлофикация София“ обяви в края на миналата..

публикувано на 02.06.20 в 15:12

20 заглавия от последните 10 години на българското кино

Две колекции от български филми се представят в общ проект, озаглавен "Десетилетие на българското кино" . Домът на киното, с подкрепата на Столичната община - по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към потенциала на родното кино, опознавайки неговите постижения от последните 10 години (2010-2019). Една от най-големите..

публикувано на 02.06.20 в 13:41
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг. Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28