Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов:

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет терена, върху които е имало съоръжения, собственост на търговци. Предстои цялостно обновяване на пазарната площадка, включващо подмяна на тротоарната настилка, озеленяване и ще бъдат доставени пет модерни павилиона. Срокът за изпълнение на проекта е 85 дни. След ремонта обектите ще бъдат отдадени под наем чрез конкурс.
     
Общата визия за обектите, които стопанисва "Пазари Запад" е те да бъдат обновявани, модернизирани и облагородявани, но на тези места не бива да възникват масивни търговски центрове. Изграждането и поддръжката на подобни съоръжения е скъпо, а ще има проблем и с намирането на наематели, подчерта Борисов.

В жилищния комплекс "Люлин" "Пазари Запад" разполага с три пазарни площадки, които са с различен характер. Две от тях функционират много добре и носят значителни приходи на дружеството. Изключение прави пазарът в първи микрорайон, който е разположен до общежитие, населено от хора с нисък социален статус. Този пазар дори е бил предложен на търг за продажба, но не е проявен никакъв интерес към него, добави експертът. .

По отношение на сезонния пазар за спортни стоки пред Националния стадион "Васил Левски", Борислав Борисов посочи, че след продължително извършване на незаконна търговия на това място, дейността вече е регламентирана и търговците плащат наем за местата, които използват. Той отбеляза, че през делничните дни теренът се използва като платен паркинг, като цените са сред най-ниските в София. Желанието на дружеството е това място за паркиране да е максимално достъпно, тъй като мястото се ползва от много хора, които спортуват на Националния стадион, разхождат се в Борисовата градина или имат друга дейност в околността.

Бъдещето на книжния пазар на София на площад "Славейков" остава един от най-спорните въпроси в обществото. Борислав Борисов бе категоричен, че този пазар трябва да съществува и то точно на това място. Плановете са да бъдат използвани монтираните вече на площада 15 перголи, като на техните стълбове ще бъде монтиран по един щендер, който се разтваря и се превръща в удобно търговско съоръжение, на което могат да бъдат изложени книги. Според последния приет вариант тези щендери ще бъдат прозрачни. Борисов отдаде дължимото уважение на търговците на книги, които са приели спокойно и търпеливо преместването им пред хотел "Рила" за времето на ремонта на площад "Славейков". Самите те участват в консултациите за създаването на новите търговски съоръжения, които да бъдат подходящи точно за този вид търговия. Експертът обаче не можа да се ангажира със срок за възстановяването на дейността на търговците на емблематичното място в сърцето на София.


Уеб редактор: Георги Петровски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18