Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петицията срещу отглеждането на животни в клетки събра над 1.1 милиона подписа

Снимка: "Четири лапи"

Над 1 120 000 граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петицията до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, подкрепена у нас от три организации за защита на животните, най-голямата от които „Четири лапи“.

Снимка: Четири лапиПо данни на организацията, всяка година в страните от Европейския съюз над 300 милиона селскостопански животни (зайци, кокошки, гъски, свине майки и телета) прекарват живота си в тесни клетки без възможност за движение и без достъп до слънчева светлина.

Зад инициативата „Край на клетките“ стоят общо над 170 неправителствени организации, посочи Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на "Четири лапи":

"Вече има достатъчно добри и надеждни методи за отглеждането на селскостопанските животни извън клетки, за да бъде отхвърлено индустриалното отглеждане във ферми в клетки. Надяваме се да съберем над един милион валидни подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията и съответно да приеме промени в европейското законодателство, които да регламентират по-доброто отношение към селскостопанските животни. Независимо, че това са животни, които са предназначени за консумация (те или продуктите, които произвеждат), като всяко животно, са чувстващи същества, които изпитват болка, страх, глад. Лишаването им от слънчева светлина и място, влияе освен на тяхното здраве и на продукта, който произвеждат".

При един милион валидни подписа, Европейската комисия трябва да разгледа искането за забрана на клетките. Явор Гечев очаква от събраните до момента подписи около 10-20 процента да отпаднат като невалидни, затова инициативата продължава.

От "Четири лапи" ще засилят кампанията си в България през летните месеци. Организацията подготвя пет видеоклипа, които промотират биофермерството и отглеждането на селскостопански животни извън клетки. До септември, до когато е активна европейската инициатива, от "Четири лапи" очакват да съберат поне 25 хиляди подписа от България.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33