Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Робот в Майчин дом ще оперира жени с гинекологични и мъже с урологични проблеми

Снимка: Лилия Герчева
Последно поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci беше открита днес в Специализираната АГ болница Майчин дом.
С тържествен водосвет беше открито обновеното фоайе на лечебното заведение, както и ремонтираната Първа гинекологична клиника.

Системата за роботизирана хирургия е на стойност 6 милиона лева. От тях 2 милиона са осигурени от здравното министерство, 2 милиона - от Медицинския университет, останалите - от собствени приходи на Майчин дом.

Новата система ще позволи извършването на безкръвни гинекологични и урологични операции - обясни директорът на Майчин дом проф. д-р Иван Костов. – Машината надгражда човешкия потенциал – движения, очи…

Финансирането на дейностите, които ще се извършват с робота ще бъде чрез НЗОК, което ще се обсъди по време на преговорите за Национален рамков договор за 2020 година. С новата апаратура ще работят и уролози от Александровска болница.

Снимка: Лилия ГерчеваПроф. Костов очаква първите пациенти да могат да бъдат оперирани по клинична пътека на здравната каса поне след около месец.

На тържествения водосвет присъстваха още патриарх Неофит, председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, директори на столични болници и медицински специалисти.

В "Майчин дом" днес беше учредено болнично настоятелство, а сред членовете му са Западноевропейският митрополит Антоний, председателят на парламента, кметът на София и омбудсманът.
Още за възможностите на роботизираната хирургична система ще чуете в предаването "Часът на здравето" в неделя след 9:00 ч.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01