Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христиан Петров

Дигиталният талон няма да промени цените на зоните за платено паркиране

Христиан Петров
Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде въведен дигитален талон за плащане на паркирането в "синя" и "зелена" зона в София. В момента най-разпространеното плащане е чрез SMS, което се ползва от над 90% от потребителите. Почти всички останали плащания са с хартиени талони, а съвсем малък брой стават чрез паркомати, обясни пред Радио София изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Новата услуга ще улесни на първо място чуждестранните гости на София, които обикновено не са абонати на българските мобилни оператори, а това е необходимо условие за изпращане на SMS за заплащане на зоните. Освен това тя ще даде възможност за заплащане с кредитна или дебитна карта посредством различни мобилни приложения.

Центърът за градска мобилност има договор за услугата SMS заплащане на паркирането в платените зони, който е сключен през 2015 година и изтича през месец септември тази година. По силата на този договор доставчикът е имал задължения да осигури посочената свързаност и да надгражда системата, която след изтичането на договора става собственост на дружеството. Така Центърът ще може да се договоря условията за услугата пряко с мобилните оператори, като по този начин може да получи по-добри условия. Промяната по никакъв начин няма да се отрази на цените за паркиране в платените зони в София.

Христиан Петров коментира инвестициионната програма на Центъра за градска мобилност, провеждана благодарение на получените приходи от платените зони за паркиране. Досега са изградени близо 3 километра тротоари с обща площ над 10 хиляди кв. м. В процес на изграждане е паркингът при метростанция "Национален стадион "Васил Левски" със 193 паркоместа. Друго постоянно разходно перо е поддръжката на зоните за платено паркиране, която включва подновяване на маркировката и поставяне на антипаркинг колчета на тротоарите. Директорът на Центъра за градска мобилност посочи, че се повишава интереса към услугата "Park and Ride", която позволява безплатно паркиране в буферните паркинги, стопанисвани от центъра при двупосочно пътуване с метрото от и до съответния паркинг. 

Летните разписания на движение на превозните средства в градския транспорт вече са в сила само през месеците юли и август, а не както преди години и през юни. Заедно с това увеличението в интервалите на движение е съобразено с конкретното натоварване, като в централните линии то е едва 2-3 минути. По отношение на стопанисването на спирковите навеси в градския транспорт, Христиан Петров призна, че това е проблемен въпрос след провала на процедурата за концесията им. Въпреки това спирките се поддържат и обновяват според наличните средства за тази дейност.

Уеб редактор: Георги Петровски

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стипендията" мотивира деца от домове да постигат целите си

Ново предизвикателство отправя Фондация „Подарете книга“. Всяко едно от децата от детските домове, с които работят от организацията, има възможност да си постави цел от предварително даден списък с идеи и заедно с доброволец да работят за постигането ѝ. Всяко дете, постигнало целта си в срок, ще получи еднократна стипендия от 100 лв.  Тази вечер в..

публикувано на 22.10.20 в 09:06

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25