Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да повишим имунитета преди сезона на настинки и грип?

Доц. д-р Снежина Михайлова: Безразборният прием на имуностимуланти може да отключи автоимунно заболяване

Имунолозите не са привърженици на веганството, повечето от микроелементите и ензимите, необходими на имунната система, се съдържат в месните продукти, посочи специалистът

Доц. д-р Снежина Михайлова
В разгара на лятото, в сезона, в който всъщност трябва да се подготвим за есенно-зимния период, в "Часът на здравето" обръщаме внимание на имунитета. Въпрос, който вълнува хората, които често боледуват, и най-вече родителите на деца с чести инфекции. Много от родителите обмислят профилактичен прием на различни медикаменти, имуностимуланти или хранителни добавки още от месец септември, дори и от август. А най-честите заболявания при децата през зимата са вирусните и тези, засягащи дихателната система. Достатъчно ли е здравословното хранене през лятото и есента, когато природата ни предлага достатъчно богат избор на плодове и зеленчуци; необходим ли е допълнителен прием на витамини и "имуностимуланти" и от кога. И изобщо кога честото боледуване може да говори за проблеми с имунитета. Отговорите потърсихме от доц. д-р Снежина Михайлова от Клиниката по имунология на Александровска болница:

"Действително есенно-зимният сезон крие доста предизвикателства пред организма и имунната система като цяло, не само заради климатичните промени и различни епидемии, особено грипните, но и заради това, че децата тръгват на училище и детска градина и тези контакти осигуряват много по-бързо предаване на различните инфекциозни агенти и започва зачестяването на заболяванията. През лятото вирусите не ни подминават, но те са повече там, където има струпване на повече хора, дори и на морето. Т.е. контактът между хората всъщност е водещ за развитието на инфекции".


Специалистът съветва хората, които не боледуват често, да се възползват от летните дни, за да прекарват повече време на открито, както и да консумират повече плодове и зеленчуци. Стимулация на имунната система е необходима само при деца и възрастни, които боледуват често или имат хронични заболявания, защото при тях има риск от по-сериозна инфекция.

Дефинирани са 10 предупредителни признака за наличие на имунен дефицит

Те са различни при деца и възрастни. Това са вродените, или т. нар. първични имунни дефицити, при които има склонност за чести боледувания. При децата това са прекарани повече от четири ушни инфекции за година, повече от четири ангини, повече от две пневмонии в детската възраст, както и инфекции с необичайни причинители или изоставане в растежа. Често имунните дефицити са съпътствани от автоимунни заболявания и понякога повишена склонност към туморни заболявания, посочи имунологът.  

При вторичните имунни дефицити критериите донякъде се припокриват, но винаги има причина, която предопределя склонността към често боледуване, например диабет, бъбречни заболявания, хронични инфекции, които изтощават имунната система. За хората, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна и достатъчно нощен сън - при децата минимум 8 часа:

"Имунолозите не сме привърженици на веганството и на ограничаването на протеините и месните продукти, тъй като повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система, се съдържат в месните продукти. И често сме свидетели на индивиди, които боледуват по-често, когато изключат някои продукти от менюто си. Така че съветът ми е: Не налагайте вашите хранителни навици на децата, тъй като те тепърва трябва да растат, да градят имунитет, структура на кости, мускули".


Клиничният имунолог съветва да се възползваме максимално от даровете на природата през есента и лятото и да прекарваме повече време на море или в планината, така че да подготвим организма за зимата.

Не бива да се прекалява със захарта

Тя се "конкурира" с витамин "С" в ензимните каскади и може да потисне функциите на някои клетки на имунната система и да компрометира имунния отговор, предупреждава специалистът. Много от родителите, а и повечето хора по време на боледуване или за профилактика приемат хранителни добавки и имуностимуланти. С тях обаче не трябва да се злоупотребява. Витамин Д, който се счита за важен за работата на имунната система, не трябва да се приема, ако няма дефицит в организма, предупреди специалистът.

Кога е необходим допълнителен прием на витамини, на антивирусни средства или на имуностимуланти, базирани на лизати на бактерии - чуйте в интервюто с доц. д-р Снежина Михайлова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31