Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова поднася електронна нежност под звездите в лятна София

Мирослава Кацарова
Снимка: Христомир Свобода

Продължава лятната концертна обиколка Electronic Summer на джаз изпълнителката Мирослава Кацарова. Тази вечер тя ще пее в София и по този повод разказа пред Радио София, че е подбрала една музикална палитра, свързана много силно с лятото. В нея са включени авторски композиции, изпълнявани от нея през годините, на композитори като Веселин Веселинов - Еко, Румен Тосков - Рупето. На сцената заедно с Мирослава ще излезе и Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите, както и на две нови композиции, създадени специално за тази програма. В й са още Младен Димитров, известен като DJ Mr Moon и басистът Александър Леков.

Електрониката в това прекрасно трио е свързана както с техните инструменти, така и с предварително генерирани звуци, които са съвсем поетични украшения на музиката наоколо. Никога не е късно човек да открие красотата на новата звучност, на различния изказ. Електрониката е нещо подобно за мен, защото доскоро беше нова територия, а от известно време се занимавам и като студийна работа с електронната музика, която се смесва с акустичната, сподели изпълнителката. 

Мирослава Кацарова сподели и своите очаквания за Пловдивския джаз фестивал, който ще започне на 31 октомври и ще продължи до 2 ноември. Предвидени са по два концерта на вечер, по време на които почитателите на този стил музика ще могат да чуят както поргуталката Мария Жоао и американската контрабасистка Линда Мей Хан О, така и китаристите Кърт Розенуинкъл, Джон Скофийлд, Джон Клиъри. Третата вечер е посветена на българските автори и тогава ще се представят пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров. Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши.

Чуйте повече за концерта на Мирослава Кацарова в София в интервюто на Лили Големинова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 домакинства живеят в 2,7 домове при 1,2 млн. необитаеми жилища

Проблемът с пренаселването се задълбочава и се нуждае от решение. Изходът е в осъвременяване на националната жилищна политика . В България всяко второ жилище е пренаселено и в същото време расте броят на необитаемите имоти. Това становище обяви неправителствената организация "Хабитат-България". „ В градовете пренаселените жилища са 48% ,..

публикувано на 20.10.20 в 14:10

Българската иновация в борбата с Covid-19

"Иновативният процес е импровизация на знания, натрупани във времето в човешкото съзнание, и при възникване на конкретен проблем, както беше с Covid-19, те водят до идеи за конкретни решения". Това са думи на Венцислав Славков , а той разбира от иновации. Компанията , на която е изпълнителен директор, изработва специализирани и универсални роботи...

публикувано на 20.10.20 в 12:56

"Дневникът на свекървата" - опит за помирение при "вечната вражда"

"Най-забавният роман за най-деликатните отношения" - така накратко може да бъде представена книгата “Дневникът на свекървата”, която вече е на разположение на българските читатели.  Авторът Мария Метлицкая вече е позната в Русия, а романът е продаден в над 100 хиляди екземпляра. Екранизиран е и като сериал по руската държавна телевизия. “Дневникът..

публикувано на 20.10.20 в 12:14
Петя Банкова

Отношенията между снаха и свекърва са борба между авторитета и автономията

“Започнати в митологията, взаимоотношенията между снаха и свекърва и зет и тъща, се превъплъщават в реалността. Става въпрос за неща, които са заложени в древността, които са заложени в модела на общуване и в модела на обществото - било матриархално или патриархално, но винаги йерархично ”, казва доц. д-р Петя Банкова от Института по етнология,..

публикувано на 20.10.20 в 11:55

Симеон Идакиев отвежда на 27 места в новата си книга "От Олимп до Тибет"

Известният пътешественик и сладкодумен разказвач Симеон Идакиев, познат от телевизионния екран („Атлас“, БНТ) и от ефира на БНР, автор на стотици разкази за екзотични места, създал близо 500 филма, заснети в над 120 страни на петте континента, ще представи 12-ата си книга тази вечер. В "От Олимп до Тибет" са включени 27 вълнуващи истории за..

публикувано на 20.10.20 в 10:44
Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Маските не са начинът за справяне с коронавируса

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа...

публикувано на 20.10.20 в 10:04

Изкуственият интелект вещае различно бъдеще за автомобилите

Изкуственият интелект навлиза активно в много области на живота ни, много често дори невидимо за повечето хора, каза пред Радио София футурологът  Мариана Тодорова , автор на книгата “Изкуственият интелект”. Едно от най-известните му проявления обаче е в областта на безпилотните превозни средства, които се очаква да навлязат сериозно през следващите..

публикувано на 20.10.20 в 09:40