Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три години след трансплантация на сърце Огнян Ганчев стъпил на покрива на Европа

Огнян Ганчев развява знамето на Шумен на връх Монблан, 2009 г.
Снимка: Личен архив

Преди около седмица (19 август) на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) бе публикуван Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения.

В мотивите на здравния министър, наред с други аргументи, се отбелязва, че важна цел на законопроекта е провокиране на дискусия, дали да се разреши кръстосаното донорство България.

Това е донорство на принципа на реципрочност – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на нуждаещите се чрез размяна на донорите, ако те са съвместими със съответните реципиенти.

Предлага се още хората приживе да могат да изразяват и изричното си съгласие за донорство. Това ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция "Медицински надзор"… Промените са доста и общественото обсъждане на проекта продължава до 18.09.2019 г.

На сайта на Министерството на здравеопазването е налична информация за видовете трансплантации и къде в България се извършват, кой се нуждае от трансплантация и кой може да стане донор, както и защо се налага пациентите да чакат.

Под заглавие Национална кампания в подкрепа на донорството се описва създадената преди години едноименна страница във Facebook. Но обещаната актуална информация по темата там липсва. Не може подобни предложения за съществени промени в законовата уредба да не намери място в социалната мрежа, и то в профилна страница, посветена на донорството.

Статистика
  • В България на 1 милион души се падат едва 5 трупни донора при средно 20 за Европа.
  • През последните 4 години при близо 20 % от потенциални донори близките са отказали да дарят органите.
Съвсем наскоро българинът Георги Пеев стана първият пациент с трансплантирани сърце и бъбрек, който изкачи връх Мусала – както обяви в подкрепа на донорството и за повече трансплантации в България.

А в Часът на здравето ви срещаме с друг българин - Огнян Ганчев, на който през 2006 г. в болница „Света Екатерина“ трансплантират сърце от донор, а през 2009 г. той покорява най-високия връх в Европа – Монблан.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42