Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром. Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколог. 

Специалистите ще преглеждат безплатно за тези две заболявания поради увеличаването на жените с тази патология и прякото им влияние върху репродуктивните им способности. И двете заболявания могат да се развият още в най-ранна възраст без никакви симптоми, посочи пред Радио София изпълнителният директор на Първа специализирана АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова:

д-р Гергана КолароваСпряхме се на тези две нозологични единици, защото заболеваемостта с тях нараства във времето. Все повече жени се появяват с поликистозен овариален синдром, някои от тях имат само поликистозна структура на яйчниците, затова е необходимо да се прецизира ултразвуковият преглед, да се добавят някои допълнителни изследвания. От друга страна ендометриозата е също много сериозен проблем. Там също се увеличава броят на жените, които страдат от това заболяване. Думата "страдам" е много условна, защото и в двата случая липсва болка. Обикновено се отива на лекар, когато има някакво смущение в менструацията. И това ни накара да направим тази кампания с безплатни прегледи на вече диагностицирани жени. Не на последно място, тези две заболявания в една много сериозна степен са причина за безплодието у жената.
 
Това е поредната кампания, в която специалистите на болница "Света София" преглеждат безплатно, но първа за тези две заболявания. Болницата е едно от лечебните заведения, в което целогодишно се извършват прегледи за рак на гърдата на преподавателите от общинските училища.За поредна година през месец октомври специалистите ще се влючат и в кампанията за безплатни прегледи на всички желаещи жени, съобщи д-р Коларова.
 
Желаещите могат да се запишат на тел. 44 70 283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч. Датите за преглед на жени с поликистозен овариален синдром са 19, 24 септември и 3, 7 и 14 октомври. Жените, диагностицирани с ендометриоза, могат да посетят болницата на 20, 25, 26 септември и 2, 4, 9, 16, 17 октомври. Прегледите ще се провеждат от 12:00 до 14:00 ч.

Още за диагностиката и лечението на ендометриоза и поликистозен овариален синдром ще чуете в интервю с д-р Гергана Коларова в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8:00 ч.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44