Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Пирогов" продължава с комплексната помощ след домашно насилие

Снимка: БГНЕС

Над 30 жертви на домашно насилие са получили комплексна помощ в "Пирогов" през последните три месеца, благодарение на съвместния проект на спешната болница, асоциация "Деметра" и полицията. Освен медицинска помощ, в специално разкрита приемна в лечебното заведение, пострадалите получават психологическа подкрепа и консултация за това как да получат социална и правна защита. 

Проектът, наречен "Координиран мултисекторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги",  се реализира с подкрепата на Министерстовото на правосъдието и цели подобряване на взаимодействието между институциите при случаи на насилие - оказване на незабавна медицинска помощ и осигуряване на безопасността за жертвите.
 
Върху 78 процента от потърсилите помощ в приемната е упражнено физическо насилие, при останалите - психически тормоз. 10 процента от жертвите обаче не признават, че върху тях е оказано насилие. В повечето случаи жертвата е в брак, в съжителство на семейни начала или в роднинска връзка с извършителя. При случаите на тежка телесна повреда срещу насилниците започва разследване по Наказателния кодекс, посочи Дияна Видева от асоциация "Деметра".
 
Директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов отбеляза, че в болницата е осигурено 24-часово дежурство на полицейски инспектори. Проектът продължава поне още три месеца, ще бъдат назначени и психолози, които да оказват помощ на жертвите: 

Категорично ще остане, ще работи. Сега обсъждаме точно колко психолози трябва да вземем да работят към "Пирогов". Идеята е да има и психолози, които са на щат към болницата, които 24-часово  да действат при нужда. Идеята е и да им се даде по-голям кабинет по-нататък.

От асоциация "Деметра" ще настояват проектът да продължи и през следващата година с подкрепата на социалното министерство.
 
Още по темата ще чуете в предаването "Часът на здравето" в неделя след 8.00 ч.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.