Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Петров, управител на счетоводна къща:

Счетоводителят трябва да е добър анализатор, за да остане предпочитан пред роботите

В самия край на дните, които посветихме „Радиоприемница“ на изчезващи професии, се срещаме с успешен млад предприемач, експерт по онлайн търговия. Христо Петров е управител на счетоводна къща и може би за някои е изненадващо, че е поканен в контекста на темата дейности, които са застрашени след 20 години да изгубят човешкия елемент и присъствие за сметка на софтуер, дигитални устройства или роботизирани апарати.

Преди 18 години подобни прогнози имаше за заварчици и шлосери, но ето, че в момента има недостиг на тези кадри – почти с риторична усмивка започва Христо Петров. И съвсем чистосърдечно признава, че в професията на счетоводството е възможна автоматизация по отношение на някои от операциите – например въвеждане на данни или преобразяване на валути.

Ще остане обаче същинската счетоводна дейност, свързана с анализ на законодателството, както и даване на съответни препоръки на предприемача или клиента.

Винаги има нови неща, които още не са въведени в законодателството – нов бизнес, различни казуси и тогава идва на помощ счетоводителя с анализаторски умения – допълва експертът.

Добрият счетоводител задължително е в крак с новостите в законодателството. Сред важните му качества е и гъвкавостта, лесно да се адаптира към нови формуляри, изисквания и процедури. И освен, че трябва да има аналитично мислене, да обича работата си.

Засега в България дигиталното счетоводство е повече пожелание, отколкото реалност. Сред водещите страни в това отношение са Великобритания, САЩ, Австралия.

Подобрението у нас през последните години не е достатъчно, за да смятаме, че дигитално счетоводство се прилага и на практика.

Колкото до онлайн търговията в България - Христо Петров има съществени предложения, които не само ще допринесат за добра регулация, но ще отразят разликите от физическите магазини и ще облекчат процеса на покупко-продажбите.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Христо Петров.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гледка от мястото на бъдещия парк сега

Парк-да, но Изток или Искър?

Как може да бъде осъвременен един столичен район? Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите . „Младост“ и  „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията? Събеседници: Динко Тодоров, Весела и Анна Цанови,..

публикувано на 22.01.22 в 20:55
140 (One for all)

Изкуство, а не вандализъм на стена

Графити-артистът Венцислав Йосифов от 140 ideas в разговор с Елена Пъневска за изкуството като компонент за предаване на социална тематика: "За нас е важно, когато имаме възможности за големи мащаби, да караме хората да се замислят, а не само да видят една красива рисунка. Започнах от ученическите години, преди двайсетина година. Тогава слушах..

публикувано на 22.01.22 в 15:00
Княгиня Евдокия

Адресите на любовта - Иван Багрянов и княгиня Евдокия

Фердинанд не дал дъщеря си Евдокия на флигеладютанта и впоследствие премиер Иван Багрянов. Не може внучката на френски крал да се ожени за български селянин, отсича монархът. През 1915 година новият адютант на цар Фердинанд влиза в двореца. Иван Багрянов е първенец на 32-ри випуск от Военното училище и е направил впечатление на монарха с бързия си..

публикувано на 22.01.22 в 14:00
Някои от превъплъщенията на Дарио

"Ти си човек на изкуството"

„Трансфер“ е цирково-танцов пърформанс на Combino project, за който си говорихме тук  преди десетина дни. Мястото на премиерата довечера е "Топлоцентрала" в в Южния парк. Повече от "идеолога" на събитието Дарио Табаков: "Слушателите да нямат очаквания. Може да се насладят на нещо, което е за тях. Пърформансът в последните години стана доста известен...

публикувано на 22.01.22 в 12:02

„Алгоритми на творението“

Ratio представя събитието „Алгоритми на творението“ - 27.1 от 19 ч. Акцентът са биг дейта и астрофизика. Мястото е по-познато на любителите на музиката, "Терминал 1". Има ли случайности, при положение, че вторият ни гост е барабанистът на група "ALI"? Първият гост е Никола Тулечки – инженер на знанието за приложение на данните в индустрията и..

обновено на 22.01.22 в 11:07

Започва „Витоша Зимен фест 2022“

Започва седмият „Витоша Зимен фест 2022“, посветен на световния ден на снега. За началото на събитието разказва Дамян Диков, изпълнителен директор на фондация „София - Европейска столица на културата 2018 г.“: "В момента на "Алеко" е -13, но не се усеща. Започваме в 10, награждаването ще е към 13:30. Мотото "открий, забавлявай се и живей" е жителите..

публикувано на 22.01.22 в 09:42

Проблеми и перспективи на Зелената енергия

Натискът на евроинституциите, ковид-кризата, затварянето на мощности използващи т. нар. "мръсни горива" и други фактори повишиха цената на тока. "Живеем в пазарна икономика, където един бизнес, когато прави производство съответно зависи от суровините, които влага, както и енергията в това нещо", коментира в ефира на Радио София инж. Веселин..

публикувано на 21.01.22 в 20:49
Подкасти от БНР