Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Личните лекари пак искат потребителска такса и за децата, извежда в заглавие СЕГА. "Отново заявяваме нашата позиция, че таксата за посещение при лекар трябва да е задължителна за всеки и при условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ", гласи предложението на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България за бюджета на здравната каса за 2020 г. В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса, която се дължи при посещение при лекар, както и при престой в болница. Общопрактикуващите лекари предлагат родителите на децата да плащат по 1 лв. такса, а 1.90 лв., т.е. сумата до пълния размер на таксата, да се поема от държавата, както е регламентът при пенсионерите. С въвеждане на такса се цели да се намали свръхпотреблението и да се покрият разходите за канцеларски материали, са мотивите на лекарите. Те искат също така бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ догодина да бъде увеличен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г.

Детската градина бие тройно школото по рекет на родителите, е темата на МОНИТОР тази сутрин. Между 30 и 110 лева се събират в началото на учебната година от родителите на хлапетата в детските градини и училищата. Сумите варират според възрастта на хлапето. Настойниците на малчуганите от първа група най-често заделят около 50-60 лв., за да осигурят всички необходими помагала, консумативи и играчки и подаръци за госпожите. На изхода на детската градина обаче сумата може да набъбне до 100-110 лв. В същото време родителите на учениците в 11-и и 12-и клас минават по-тънко и се бъркат само за застраховка и „доброволно“ дарение, които възлизат на около 30-35 лв.

Делът на неплатените битови сметки расте, предупреждава СЕГА. Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към фирмите за бързи кредити и за доставка на ток, вода и парно. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за първите шест месеца на годината. Според него делът на просрочените задължения на гражданите към фирмите за бързи заеми е нараснал на 20% при 18% за първото полугодие на 2018 г. От 1% на 5% пък се е увеличил делът на неплатените в срок сметки за комунални услуги. Ръст от 15 на 17% се отчита и на задълженията към мобилните оператори. Като цяло обаче броят на хората с просрочени дългове намалява през тази година. През първото полугодие длъжниците, предадени на фирми за събиране на вземанията, са били 570 хиляди души, а година по-рано са били 636 хиляди

60 хотела със загуби от фалита на „Астрал Холидейз“, сочи МОНИТОР. Фалиралият туроператор „Астрал Холидейз“ е бавил плащанията си към хотели по половин година. Вместо с два месеца след края на летния сезон, фирмата е плащала задълженията си към хотели чак през януари следващата година, коментира политиката на компанията член на УС на Асоциацията на туроператорите Калин Драганов. По думите му има и случаи, в които туроператорът не е плащал и по година, но фалитът на "Астрал“ ще се отрази добре както на хотели, така и на туроператори, тъй като така пазарът ще се изчисти от некоректен платец. От сайта на „Астрал Холидейз“ става ясно, че туроператорът е работил с около 200 български хотелиери.Според Драганов сегашният фалит е фиктивен. „Всъщност „Астрал Холидейз“ фалира още преди 3 години, но отново се появи на пазара – сега ще стане същото“. Той обясни, че туроператорът е бил член на една от трите по-големи асоциации у нас за туристическо посредничество, в която вече 3 такива фирми са фалирали.

Хотелиери да плащат данъците разсрочено, четем в ТРУД. Институциите да помогнат на туризма в страната след тежкия удар върху сектора, който нанесе фалитът на големия британски туроператор “Томас Кук”. За това настояват от Националния борд по туризма (НБТ). В писмо до премиера Бойко Борисов те ще предложат пакет от мерки, които според организацията трябва да бъдат предприети. Заради договорите, които са били принудени да подпишат с банкрутиралия туроператор, родните хотелиери няма да получат забавени плащания за ваканции, реализирани през последните 60 дни. В същото време те ще платят върху вече фактурираните суми ДДС и корпоративен данък, обясни изпълнителният директор на НБТ д-р Полина Карастоянова. Затова от туристическия борд настояват данъците на хотелиерите да бъдат разсрочени. Сред другите мерки, които предлагат от организацията, е да бъдат рефинансирани заемите на хотелиерите, които са пострадали от фалита на “Томас Кук”.

Само 35% от хората са с качествена работа, пише ТРУД. Само 35% от работещите българи са заети във високо или средно високотехнологично производство или в услуги, изискващи знания. Общо за ЕС над 46% от заетите имат такива качествени работни места, които създават голяма добавена стойност в икономиката, показват данните на Евростат. По този показател по-зле от нас е само Румъния с 28,5%. Най-добре в ЕС се представя Швеция, където над 58% от заетите са в високотехнологично производство или предоставят услуги, изискващи знания. В страни като Германия и Франция в тези сфери са над 50% от работещите граждани. България е на последно място в ЕС по заявки за патенти в Европейското патентно ведомство – само 4,13 патента на година на всеки 1 млн. души от населението.

България се изкачва в световната класация по конкурентоспособност, информира 24 ЧАСА. България се изкачва две позиции по-нагоре, до 49-то място, в световната класация по конкурентоспособност от общо 141 изследвани държави. Това пише в новия Доклад за глобалната конкурентоспособност /Издание 2019 година/ на Световния икономически форум, Методологията включва общо 98 показателя, обединени в 12 групи фактори. Всеки показател е оценен по скала от 0 до 100. Първите три страни в тазгодишната класация са Сингапур, САЩ и Хонконг.

Генералният директор на БНР Светослав Костов обяви, че е предотвратено спирането на излъчването на трите програми на радиото - „София“, „Христо Ботев“ и „Хоризонт“ на 4 октомври, когато е трябвало да замлъкнат от 9 до 17 часа, пише МОНИТОР. Костов обясни, че на 3 октомври, НУРТС със свое писмо са уведомили БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа и е оставало съвсем малко време за отговор. Потърсени за коментар, от НУРТС разпространиха прессъобщение, в което обясниха, че датите за профилактиката са били съгласувани с БНР още през 2018 г. и радиото се е съгласило с тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54