Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 33

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе.

Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща.

Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и работлива.
Ходила на работа всеки ден Спестомира и бачкала здраво, за съжаление без да знае, че не притежавала дъно и съответно всички парички, които влизали през процепа на гръбчето ѝ, изпадали някъде по пътя.

Но Спести не спирала да бачка, толкова усърдно го правила, че порцелановата ѝ повърхност започнала да се напуква. Тя пак не разбрала, а си ходила на работа и си свирукала, пардон погрухвала.

Майка ѝ, която била касичка крава, искала първоначално да я кръсти Спасимира, но впоследствие решила, че Пестенето е по-добро от Спасението. Второто изобщо не е ясно като резултат. Да те спасят от какво, кого, ти ли пък нещо спасяваш… Всичко изброено крие рискове и лишения.

Виж, пестенето е друга работа, ясно е, трупаш си монетките и после броиш.

Да, да, ама Спести хем работила, хем нямала, ама тя си ходила, защото работата я очаквала, запълвала ѝ времето и давала усещане за дълг.

Спести била щастлива от този факт и изобщо не ѝ пукало, че явно не можела да натрупа богатство. Накрая си решила, че стига да има малко хляб и сирене за вечеря, пак е добре и няма да умре от глад.

Лошото било, че Спести била обградена отвсякъде от чукове. Всички чукове непрестанно си търсили причини, за да вземат и малкото, което се опитва да спести Спести – за сметки, за дрехи, защото макар и касичка прасе, Спести не може да ходи гола, тя не била такава касичка. Най-големите чукове били колегите ѝ. Освен че били напълно неспособни да спестяват за себе си, те измисляли всевъзможни начини да я тормозят - купували си най-скъпите телефони, ходили на почивка, ядели всевъзможни неща, различни от хляб и сирене, за да я дразнят.

Сега ще попитате каква е поуката от тази така глупава касичка прасе. Не знам с точност, драги мои, но станало ясно, че чуковете в един момент просто за забавление, решили да пръснат порцелановото ѝ телце. Защо? Защото животът е несправедлив и винаги има тотално прецакани, които са били готови на тъпи саможертви.

Само че, ако се върнем към началото, те винаги правят своя избор сами… Никой не караше Спестимира да „пести“ и съответно да пропилее живота си. Така че си живейте прасешкия или какъвто и да е било живот – автентично!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20