Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на градовете Лом, Гоце Делчев и Кюстендил, където фондация „Каузи“ проведе обучения за развиване на социални, творчески и професионални умения.

През тази година отпадна възрастовото ограничение за кандидатстване. Важно бе кандидатите да са начинаещи предприемачи, като до 6 октомври се приемаха формуляри за участие, в които те излагаха идеята си. Така можем да преценим дали ще им намерим финансиращи институции или фондове, каза изпълнителният директор на фондация „Каузи“ Сребрина Ефремова:

Тъй като ние вече познаваме доста добре приоритетите и начините, по които финансират стартиращо предприемачество нашите инвеститори, затова сме сложили и този формуляр, за да се запознаем по-подробно с идеите на кандидати и да знаем дали ще можем да им намерим потенциален инвеститор. Напоследък все повече при нас се появяват хора, които са с идеи за социално предприемачество, което е доста нормално - първо заради тенденцията, второ, защото повечето хора при нас все пак са млади и техният ентусиазъм е насочен към решаване на проблеми и работа по каузи.

Положителна тенденция в тазгодишното издание на Предприемаческата борса е засиленото участие на жени, което се дължи на проект на Фондация „Каузи“ за насърчаване на женското предприемачество, реализиран в Лом. Препоръчително, но не и задължително, е участниците в Борсата да са преминали  обучения за развиване на социални, творчески и професионални умения на Фондацията.

На 29 октомври в Нови Искър ще се проведе финално обучение с одобрените участници, на което ще се дадат практически съвети за презентиране на идеята, така че инвеститорите да бъдат заинтригувани и разбира се да подкрепят или насочат предприемачите към финансиращи програми.

Предприемаческата борса ще се проведе на 19 ноември. Подробности за инициативата - в интервюто на Златина Йовкова с изпълнителния директор на фондация „Каузи“ Сребрина Ефремова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, информира Магдалена Костова от НСИ. “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са напуснали страната. При миграцията, цифрите са същите, както..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07
Журналистът Георги Любенов

Георги Любенов: Радиото е отдаденост

“Отдаденост - това е начинът, по който се настройва човек да работи в радиото. Човек си дава сметка, че по различен начин конструира своята работа в радиото. Специално при мен, радиото ме научи на съвсем други неща - на динамика в поведението, на динамика в разговора, на бързина в мисълта, да намериш точната дума за секунди, т.е. феноменът на..

публикувано на 07.05.21 в 13:57

Платформата Career Hub - в помощ на откриването на първа работа

На 17 май ще бъде открита платформата Career Hub . Това е платформа за търсене на работа, която показва на младите хора, че независимо, че нямат опит, имат някакви умения, които могат да представят пред бъдещите си работодатели и да ги впечатлят.   “Когато открихме Study Hub решихме един от проблемите на студентите - мястото за учене. В процеса на..

публикувано на 07.05.21 в 11:35

Да преборим стреса с медитация

Българският клон на Международната фондация „Изкуството да живееш“ организира тридневен онлайн курс по медитация, чрез който да бъдат преодолени последиците от увеличаващия се напоследък стрес заради пандемията от Covid-19.  “При повечето хора умът има склонност да отива в бъдещето и да се тревожи или да се притеснява от неща в миналото.Това..

публикувано на 07.05.21 в 09:59

На Светли Петък почитаме Св. ап. Петър и празника на храма "Живоприемни източник"

Светли петък е денят от Светлата седмица, в който се отдава почит на Свети апостол Петър. На светли петък се отбелязва и празникът Живоприемни източник, свързан е с обновлението на храма на Пресвета Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се нарича „Живоприемни източник“. През Светлата седмица, започваща на втория ден..

публикувано на 07.05.21 в 09:36