Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Олег Косих, българин от Молдова: Човек трябва да напълня живота си със смислени неща

| обновено на 29.10.19 в 14:49
Днешният 29 октомври се отбелязва и като Ден на бесарабските българи. Началото на това честване е през 1938 г., когато на тази дата в Болград е осветен храм-паметника „Свето Преображение Господне“, в чието изграждане е вложен доброволният труд на 10 хиляди преселници от българските земи.

Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова, а от няколко години на тази дата се организират прояви и у нас.

Запознаваме ви с един от тези българи – Олег Косих.
През 90-те години той завършва журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след С втори брой на алманаха това - Академията за икономически знания в Кишинев. Работи като продуцент на новини в молдовската Prime TV. Преди две години основава фондацията "Български дух", работи по проект на паметник на бесарабските българи, загинали през Първата световна война, а тази година за втори път издаде алманах - „Бесарабски гердан“ (с подзаглавие "Колоритен буджак"), с литературни опити и произведения на над 50 българи, живеещи в различни страни и пищещи на различни езици - на български, руски, румънски и гагаузки. 

С тази своя обществената дейност се опитвам с добро да върна доброто на хората, които не са ме познавали, но са платили образованието ми във Факултета по журналистика и масови комуникации - отбеляза пред Радио София Олог Косих. Той е въвел едно правило за фондацията, "за да ни дисциплинира" - всеки месец да се прави нещо конкретно. 
Литературният алманах е издаден с дарения на различни хора, без помощ от институции или местни власти. И ще стане традиция, убеден и Косих.

Вдъхнови ме историята, българското Възраждане. Тогава така са изградени църкви и училища. С какво се отличаваме от хората през ХІХ век, които даже са живели в по-тежки условия?
Смятам, че мечтите на хората трябва да се реализират. Не всички хора имат възможност и аз помагам, доколкото мога, казва Косих. И допълва: Човек трябва да си напълня живота със смислени неща.  

Чуйте разговора с Олег Косих в звуковия файл.

По случай Деня на бесарабските българи тази вечер ще има празничен концерт със специалното участие на Илия Луков. Сценарият е дело на поетесата Таня Танасова-Тодорова, която присъства в алманаха, за който чухте в разговора.
Концертът ще се проведе от 18:30 часа в камерната зала на Читалище „Славянска беседа“ на ул. „ Г. С. Раковски“ 127.

Снимките са от личния архив на Олег Косих.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия