Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правилното говорене - основен белег за нивото на културата

Снимка: pixabay.com

Тази година катедра "Сценична реч" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" чества 70-годишен юбилей. В седмицата на правилната реч в "Радиоприемница" в студиото на Радио София гостуваха проф. Веселина Раева и доц. Валерия Кардашевска. В началото на ноември катедрата организира работни ателиета, достъпни за всички желаещи, по време на които ще бъде демонстрирана практическата работа на преподавателите.

Когато говорим за публична реч, има различни аспекти, които могат да бъдат развити. Заставането пред микрофон или аудитория, независимо колко голяма е тя, изисква сериозна практическа подготовка и именно тогава проличава нейното ниво, посочи доц. Кардашевска. И независимо от необятните възможности за комуникация, които ни предлага съвременният свят, рано или късно ние стигаме до живия контакт - разговор по телефона, разговор лице в лице и в този момент основна роля играе нашият глас. Огромен е потенциалът, който всеки един човек притежава в това отношение и колкото по-добре го усвоим и знаем как да боравим с гласа си, толкова по-големи възможности се разкриват пред нас.

По правило обръщаме голямо внимание на външния вид, облеклото, грима, но много по-рядко се замисляме за вътрешните си качества. Гласовият апарат и говорът допълват тази "красива външна опаковка" и са решаващ фактор за установяването на трайни комуникационни връзки, изтъкна проф. Раева. Същевременно  състоянието на говорната среда в обществото е незадоволително, а добрите примери много трудно се изгражда, няма и закони, които да санкционират публичните личности, които говорят необработено, диалектно или дори грозно. Все пове се налагат диалектни форми, неправилни произношения на различни звукове, грешни ударения, абсолютно неточна интонация. Тези проблеми трябва да се обсъждат много по-активно и да се търси тяхното решение.

Правилното говорене е един много сериозен, основен белег за нивото на културата на всеки човек. Ето защо трябва да внимаваме как се изразяваме, не само когато това става пред микрофона, в диспути или публични изяви. Книжовните норми, които сме учили още в училище, си остават действащи и нужни и не можем да ги "захвърлим зад гърба си" и да се кажем: "Можем и без тях". Важно е словото да е добре структурирано, добре произнесено, с подходящата сила на гласа, с подходящия тон и интонация, добави доц. Кардашевска.
Преподавателите по сценична и публична реч често са в състояние да диагностицират хората по говоренето и по гласа. Психологията на публичното говорене разкрива характера, комлексите и пристрастията на един човек. И именно гласът може да бъде "необяснимата причина" да изпитваме симпатии към някои хора и антипатии към други.    
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пробягаш стъпките на Алеко

Димо Христов за историческото състезание "По стъпките на Алеко Константинов": Състезанието е уникално, единствено по рода си с планинско бягане. Алеко с приятеля си минават по трасето от Железница през Черни връх до Владая. Това е четвъртото издание, 150 отбора с общо около 500 участника. Предизвикателно е траверсирането на цяла Витоша с над 1400 м..

публикувано на 25.09.21 в 16:00
Уайлд берис

Първо - бягане, после - кафе

Калина Николаева и Александра Атанасова от женското общество за екстремен спорт и активен начин на живот Wild-berries: "Съни - Биг бос, основава в 2012 "Уайлд берис". От седем години сме заедно. Планинско катерене, сноуборд (Калина). През 2015 реших, че отговарям на идеите им, от непознати станахме добри приятели. Сноуборд, сърф, въпреки, че прогресът..

публикувано на 25.09.21 в 15:10
Комбото на Леа и Еди

Леа, Еди и другите

Леа Иванова получава инсулт на 33, когато й забраняват да пее в зала „България“ Певицата носи жълта звезда от солидарност с любимия си Леон Алфаса Леон Алфаса е първата любов на голямата певица Леа Иванова. През 1940 г. тя е на 17 и е начинаеща на сцената, а той свири на алтсаксофон в прочутия „Джаз Овчаров”. Запознават се в артистично кафене на ул...

публикувано на 25.09.21 в 14:00

Ивета Петрова и Иван Накев представиха първата си авторска песен "Магия"

Срещаме ви с двама млади творци -  Иван Накев и Ивета Петрова. Те представиха в ефира на Радио София първата си съвместна авторска песен “Магия”. Ивета в момента е студентка в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“.   Вече е трети курс в класа на д-р Владо Димов, когото определя като изключителен човек, артист и вокален..

публикувано на 25.09.21 в 12:08

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов: Денис: "Стартът на проектите започна преди 5..

публикувано на 25.09.21 в 10:49