Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 34

Дневникът на една софиянка: Седмият ангел ни посети…

| обновено на 08.11.19 в 17:46

Мина време, откакто не сме си писали, драги мои… Но нали помните една предишна страница от Дневника, в нея обсъдихме мъжеството понякога да избереш да мълчиш.

В съзнанието ми бързо изниква една мисъл от недостижимия поет Коста Павлов:

Имам чувството, че сега никой не слуша - всички говорят. Обидно ми е да се надвиквам. При надвикването човешката физиономия се изкривява, придобива неавтентичен характер, появява се нещо вторично.

Не че сега имам какво толкова важно да ви кажа, приятели. Трябва да си останем честни все пак…

Не сме информационна агенция, а Дневник, в който от време на време си пишем истории. Лични истории.

Сега на първо време бих искала да ви поздравя (нали сте забелязали колко рядко го правим) с поезия. Ще го сторя през един изключителен полски автор. Един от тримата най-големи: Чеслав Милош, Збигнев Херберт, Адам Загаевски.

На български език излезе едно безценно издание от Збигнев, поезия в проза. Ето едно парче от него:

СЕДЕМТЕ АНГЕЛА

Всяка сутрин идват седемте ангела. Влизат, без да почукат. Един от тях с внезапно движение изважда сърцето ми от гърдите. Долепя го до устата си. Същото правят и другите. Тогава крилата им се стопяват, а лицата им от сребърни стават пурпурни. Отиват си, тропайки тежко с дървените обувки. Сърцето ми оставят върху креслото като празно гърненце. Цял ден трябва то да се пълни, за да не си отиват ангелите на другата сутрин сребърни и крилати.

Ето така прави голямата поезия, драги!
Оставя ни поразени от картината и извиканите собствени емоции. Тя пълни един съд с чувства, желанието той да не остава празен и да се грижим за него ни приближава една идея по-близо до божественото

Днес всъщност почитаме Архангел Михаил…

Все пак някой трябва да извади душата ни и да се погрижи за нея…

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-добра организация на движението в София ще намали вредните емисии

Главният асистент в Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет инж. Илиян Дамянов коментира пред Радио София дали наистина автомобилите са основен замърсител на въздуха в София. Той посочи, че според "Евростат" автомобилите замърсяват между 13 и 17%, а останалите замърсители са битовото отопление и промишлеността...

публикувано на 06.12.19 в 18:43
Лилия Донкова

Лилия Донкова: Промишлена зона може да замести бившия комбинат "Кремиковци"

Район "Кремиковци" избра своя кмет още на първия тур на местните избори. С над 60 на сто спечели гласове това е независимият кандидат Лилия Донкова , подкрепена от партиите ГЕРБ, СДС и ВМРО. Основният й опонент беше кандидатът от БСП Цецка Кочкова. Донкова каза пред Радио София, че ще насочи усилията си най-напред към проблемите около санирането..

публикувано на 06.12.19 в 17:37

Осигуряват прегледи от водещи репродуктивни специалисти в Дните на донорството

Благотворителен коледен базар за двойки с репродуктивни проблеми бе открит централното фоайе на МБАЛ „Надежда“ в рамките на Дни на донорството , които се провеждат за 7-а поредна година и продължават до 8 декември. С набраните средства ще бъдат осигурени 100 безплатни прегледа от водещи репродуктивни специалисти. Инициативата е на..

публикувано на 06.12.19 в 17:25

Д-р Росица Денчева: През последните години животът става все по-визуален

Потреблението и свръхконсуматорството имат много измерения - от това какво пазаруваме до това колко и какви грижи полагаме за себе си и за външния си вид (колко средства отделяме). Съществува ли вечната младост и докъде можем да стигнем в стремежите си към нея. Отговорно потребление или свръхконсуматорство е онова, което ни води към представата ни за..

публикувано на 06.12.19 в 16:50

Ледената пързалка на "Спортна София" отвори врати

За пета поредна година отваря врати ледената пързалка на "Спортна София". За всички любители на зимните кънки, съоръжението ще работи всеки ден от 08.30 до 21.30 часа. В днешния ден ледената пързалка ще работи безплатно за всички почитатели на кънките. През настоящия сезон ръководството на "Спортна София" обявява безплатно ползване на съоръжението, в..

публикувано на 06.12.19 в 16:30
Страница от книгата „Думам ти, щерко (Български празници и обичаи)“ на Анелия Овнарска-Милушева

Анелия Овнарска-Милушева: Свети Никола пуска ледените ветрове, разлюлява морето

В традиционната ни народна култура Свети Никола се почита като покровител на морската шир, на реките, на езерата, на подводния свят. Закриля моряците и рибарите. Затова и в този ден празнуват именно тази хора. Това обасни в ефира на Радио София  Анелия Овнарска-Милушева - етнолог и част и от ансамбъл „Бистрица“.  Но Свети Никола е и повелител..

публикувано на 06.12.19 в 16:10

Гейминг в "облаците"

Историята на конзолите започва през 70-те години на миналия век. Първоначално са предназначени предимно за деца, но сега, близо 50 години по-късно, статистиките показват друго. През 2019 г. най-много са играчите на възраст между 18 и 35 години. Конзолите, на които са играли, са много, но ние се спряхме на тези, които са оставили най-голям отпечатък..

публикувано на 06.12.19 в 15:19