Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Пътят на коприната: от традицията към съвременността" е съвместен българо-китайски проект

ИЗЛОЖБИ

  • "Пътят на коприната: от традицията към съвременността" е съвместна изложба на преподаватели от НХА - София, и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин. Откриването ще се състои днес в Националната художествена галерия от 18.00 ч.

Участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразието от стилове и теми, и чрез богатия диапазон на изразни средства - от класическата живопис и графиката до дигиталния печат и смесените техники, отбелязват от Националната художествена академия /НХА/.

В края на 2018 г. изложбата е била показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и е посрещната с голям интерес от китайската публика.

Експозицията се организира по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и може да бъде разгледана до 26 януари 2020 година.

  • В Артгалерия НДК от 18.00 часа ще състои изложбата „Брекзит форевър”, организирана от Съюз на българските художници (СБХ), секция „Карикатура”.

СПЕКТАКЪЛ

Класът по музикален театър в Българското училище „Гергана“ - Ню Йорк, ще представи концерт-спектакъла „Дойдох! Изпях! Победих!“ от 19.00 часа в Учебен драматичен театър при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Спектакълът е оригинална драматизация на български език по 13 известни бродуейски песни. Събитието е в чест на 15-ата годишнина на Български детски хор и училище „Гергана“ в Ню Йорк. Гост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

Общо 50 ученици от цялата страна ще се включат с представянето на проекти в научната сесия на Ученическия институт на БАН, която се организира за шести път. Двудневната сесия започва днес в Българската академия на науките. Проектите са от всички научни направления и са допуснати до участие след преценка на специалисти рецензенти, съобщи пресцентърът на БАН.

Сред разработките на учениците са интернет приложение за здравословно хранене, устройство, което заменя функциите на болногледача, симулатор на сграда в случай на авария, както и приложна програма, създадена специално за събитието "Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година". За 500-годишнината от смъртта на великия изобретател Леонардо да Винчи ученици са създали чрез 3D модел едно "старовремско селце от бъдещето".

В 17.30 часа в централното фоайе на БАН ще бъде открита изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука". След това ще бъдат наградени отличените ученици от сесията.

В рамките на събитието утре ще бъдат представени проекти на ученици от математическите гимназии в София и Пловдив.

ЛИТЕРАТУРА

  • Премиерата на "Синът на управителя на сиропиталището" от Адам Джонсън

(Награда "Пулицър", 2013) ще се състои от 18:30 ч във Фотосинтезис арт център (бул. "Васил Левски" 57).

Превод от английски е на Пейчо Кънев, а книгата ще представи Митко Новков.

Адам Джонсън(1967) е роден в Южна Дакота и отраства в Аризона. Завършва журналистика, творческо писане и английска литература. Преподавател е по творческо писане в университета Станфорд в Сан Франциско и е обявен за „един от най-впечатляващите преподаватели в Станфорд" от „Бизнес Инсайдър" и „един от най-влиятелните и надарени с най-богато въображение университетски професори в страната" от списание „Плейбой". Две години след романа „Синът на началника на сиропиталището" (2012), сборникът му с разкази „Съдбата се усмихва" (2015) печели Националната награда за литература на САЩ.

  • В Литературния клуб „Перото“ в НДК от 18.30 часа в ще се състои премиерата на книгата „Наричайте ме Мечтател“ от Иван Иванов.

Авторът смята, че: „и писането, и рисуването са едно споделяне. Толкова лично и толкова искрено, колкото може да бъде само нещо, което е родено в сърцето. То зрее, развива се и идва ден, в който има потребност да се роди, за да достави радост на другите“.

ВИЗИЯ

На Ларгото ще се отбележи финалът на 2-годишната работа по създаване на дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии и символичното предаване на стратегическия документ за гласуване в Столичния общински съвет.

От 18 часа Визия за София закрива изложбата “София утре” на Софийското ларго със заключителното събитие под надслов “Защо е важно да имаш Визия?”.

Обединяващият стратегически документ на Столичната община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г. За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса.

“Защо е важно да имаш визия?” и как е структуриран дългосрочният стратегически документ ще разберем тази вечер, след което в Столичния общински съвет ще бъдат внесени за разглеждане два документа: дългосрочната стратегия за развитие на Столична община Визия за София и първият пакет от мерки за периода 2020 – 2025 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16