Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Инициативата ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Френския културен институт в София. Във Френския институт е организирана конференция "Биоразнообразието - предизвикателство?", посветена на биоразнообразието и заплахите пред него в световен мащаб. В "Дни на предизвикателствата" ще участват Кристоф Думаре - гид и алпинист, Еврард Венденбаум - документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия, ултрамаратонецът Дион Ленард - световен рекордьор във височинния парапланеризъм и др. Темата тази година е "Биоразнообразие и дива природа".

ТУРИСТИЧЕСКА РАЗХОДКА

В Народен театър "Иван Вазов" отново ще има специална туристическа разходка "Зад завесата" в сградата на театъра. В сезона, в който трупата отбелязва 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов, на 4 ноември 2019 г. театърът започва инициативата туристическа разходка "Зад завесата", по време на която всеки понеделник между 10.00 ч. и 13.00 ч. се организират едночасови културно-опознавателни разходки в сградата на театъра. Посетителите имат шанса да видят сцените, механизацията, красивите фоайета, ателиетата, където се изработват декори, част от реквизита за спектакли, да надникнат в гримьорните, където актьорите се подготвят за представления, както и в гардероба, където се съхраняват костюми от актуални и минали представления. На 2 декември 2019 г. гид на туристическата разходка ще бъде актрисата Биляна Петринска.

БАЛЕТ

В Национален дворец на културата, зала 1, от 20.00 ч. държавният балет на лед "Санкт Петербург" гостува с постановката "Лешникотрошачката". С представлението завършва турнето на трупата в България, започнало на 20 ноември 2019 г. в Шумен и преминало през Бургас (23-24 ноември 2019), Варна (26 ноември 2019), Велико Търново (28 ноември 2019) и Пловдив (30 ноември 2019). По време на турнето си Държавният балет на лед "Санкт Петербург" ще представи две постановки "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката". 

КОНЦЕРТ

В зала "България" концерт на руската цигуларка Виктория Муллова и Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. В програмата са Концерт за цигулка от Шостакович, рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров и "Жар птица", редакция 1919 година, на Игор Стравински. Виктория Муллова завършва Московската консерватория. От 1983 г. живее в Лондон, където талантът и целеустремеността й я извеждат на най-големите световни сцени, работи с най-известните солисти и най-добрите оркестри в цял свят.

На ул. "Оборище" 5 ще се проведе концерт на българския баритон Алек Аведисян, солист на операта в Инсбрук, Австрия, под съпровода на пиано на Венета Нейнска. Той ще изпълни "Серенада" от Франц Шуберт, част от предсмъртния цикъл с песни на композитора. Алек Аведисян е възпитаник на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Носител е на първите награди на международния конкурс на Шуберт в Русе, конкурса за песни на Хайдн в София, международния конкурс за песен "Панчо Владигеров" и на международния оперен конкурс "Елена Николай".

ИЗЛОЖБА

В Галерия-книжарница "София прес" ще бъде откриване на изложбата "Приключения и срещи в паралелни светове", която представя сценографски проекти на Александрина Игнатова. Авторката  е събрала творбите си в няколко цикъла - "Клоуни", "Клоуни и музи", "Изгубени в карнавала", както и поредицата от импресии, свързани с пленерите "Кабиле". Александрина Игнатова е родена през 1949 година. Завършва средното музикално училище "Панайот Пипков" в Плевен, а след това - сценография в Националната художествена академия при проф. Асен Стойчев. Работила е в киноцентъра "Бояна", студио "Екран", както и за театрите в Силистра, Ловеч, Разград, Плевен и Ямбол.